Δούρου: Προτάσεις για μια σύγχρονη και αξιόπιστη δημόσια διοίκηση

Δούρου: Προτάσεις για μια σύγχρονη και αξιόπιστη δημόσια διοίκηση
Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου μίλησε για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση που θα διέπεται από τα «τρία άλφα: αξιοπιστία, αξιοκρατία, αποτελεσματικότητα» σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το Διοικητικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΔΕΕ), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Η περιφερειάρχης στον χαιρετισμό της υπογράμμισε ότι πάγιο ζητούμενο είναι μία σύγχρονη, με διαφάνεια, αξιοκρατική δημόσια διοίκηση, που θα είναι απαλλαγμένη από τις παθογένειες των κομματικών εξαρτήσεων, τη γραφειοκρατία και την έλλειψη συντονισμού και σχεδίου. Αναφερόμενη στις ενέργειες της νέας περιφερειακής αρχής προς αυτήν την κατεύθυνση, μίλησε για την «ακύρωση της δήθεν «αξιολόγησης» που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ στην ουσία «επρόκειτο για έναν φερετζέ απολύσεων».

«Στη σημερινή συγκυρία, η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα δεν χρειάζεται συρρίκνωση αλλά πραγματική αξιοκρατία, στη βάση αντικειμενικών δεικτών, με ελεγκτικούς μηχανισμούς» είπε η κ. Δούρου και πρόσθεσε ότι τα «περίπλοκα συστήματα των νόμων και των άπειρων υπουργικών αποφάσεων, όχι μόνο δεν εξυπηρετούν τους πολίτες, αλλά συμβάλλουν στη δημιουργία διαφθοράς».

Για τη δυσλειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, επισήμανε, ότι μέσα στην ίδια Περιφέρεια, στον ίδιο φορέα, οι ίδιες -ως προς το αντικείμενό τους- υπηρεσίες των οκτώ περιφερειακών ενοτήτων, όχι μόνο δεν επικοινωνούν αλλά δεν λειτουργούν και με τον ίδιο τρόπο. Συγχρόνως, το σύνολο σχεδόν των προϊσταμένων της Περιφέρειας είναι ορισμένοι με απευθείας αναθέσεις, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Ήρθε η ώρα των αποφάσεων και των πράξεων» τόνισε «προκειμένου να αποκτήσει η χώρα μας τη δημόσια διοίκηση που αξίζει στους πολίτες, που χρειάζεται η κοινωνία και που απαιτεί η συγκυρία. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια, να πάψουμε τις δηλώσεις δεξιά κι αριστερά. Πρέπει να πιάσουμε δουλειά για να δημιουργήσουμε ένα ελληνικό μοντέλο δημόσιας διοίκησης».

Η κ. Δούρου χαρακτήρισε ως αναγκαιότητες τις συντονιστικές οριζόντιες δομές (όπως οι διυπουργικοί κλάδοι), με επικέντρωση στα αποτελέσματα και όχι στην παραγωγή άλλων νόμων και την αναβάθμιση του ρόλου των δημοσίων λειτουργών που -με την υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων- θα αναλάβουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή- κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ