Οι προτάσεις του Τσίπρα για να ξεπεραστούν τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση

Οι προτάσεις του Τσίπρα για να ξεπεραστούν τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση
Με τον χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας Αθήνας-πιστωτών να μετρά αντίστροφα, στον απόηχο του εχθρικού κλίματος για τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και αναζητά λύση σε υψηλό επίπεδο.

Η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες, αρχής γενομένης από το Brussels Group, θα καταθέσει σειρά προτάσεων για να αρθεί το αδιέξοδο ενώ «αποσύρει» ευσχήμως τον Γ. Βαρουφάκη, έπειτα από τα πολύ σκληρά λόγια που ειπώθηκαν στη Ρίγα της Λετονίας και την απομόνωση του υπουργού από τους ομολόγους τους.

Οι προτάσεις που θα κατατεθούν είναι μεταξύ άλλων:

- Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αλλά και η θέσπιση αντικινήτρων

- Ένα νέο μοντέλο στις ιδιωτικοποιήσεις με συμμετοχή του κράτους, αλλά και διοχέτευση μέρους των κερδών στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

- Επιβολή φόρου πολυτελείας στα ακριβά ξενοδοχεία

- Χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια στους πλειστηριασμούς

- Νέα αξιολόγηση στους υπαλληλους του Δημοσίου

- Πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γ.Γ. Εσόδων και της ΕΛΣΤΑΤ

- Κατάργηση της ειδικής εισφοράς του ενός ευρώ στα καταλύματα υπέρ του ΣΕΤΕ

Τα 5 αγκάθια στη διαπραγμάτευση

Ωστόσο τα αγκάθια παραμένουν καθώς από την πλευρά των δανειστών έχουν μπει στο τραπέζι ορισμένα θέματα που δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση. Μεταξύ αυτών είναι:

  • Ακύρωση της επαναφοράς της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους
  • Να συνεχισθεί η εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία
  • Να μη γίνει καμία αλλαγή στο εργασιακό και να ακυρωθούν οποιεσδήποτε ρυθμίσεις για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού
  • Οχι στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς
  • Κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ και της καθιέρωσης ενιαίου που θα πυροδοτούσε κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Στα τηλέφωνα

Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε κυρίως με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ο Αλ. Τσίπρας έδειξε τη βούληση της Αθήνας να επιχειρηθεί απεμπλοκή το συντομότερο δυνατό μετά και το τελευταίο τελεσίγραφο των δανειστών ότι μέχρι την 11η Μαίου θα πρέπει να έχει κλείσει η συμφωνία.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, η συζήτηση, που έγινε σε θετικό κλίμα, ήταν σε συνέχεια της συνάντησης των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα για ένα έκτακτο Eurogroup σε περίπτωση που λειανθούν οι διαφορές με τους δανειστές.

Πιο ενεργόρόλο αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του «Brussels Group» και σήμερα, Δευτέρα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη. Το «Brussels Group» θα επαναληφθεί δια ζώσης την Τετάρτη με στόχο την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων.

Αργά το απόγευμα χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και στενούς του συνεργάτες. Εγινε ενημέρωση για τα γεγονότα στη Ρίγα της Λετονίας και χαράχθηκε η στρατηγική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.

Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει το βάρος της διαπραγμάτευσης σε ανώτερο επίπεδο αλλά και η επανενεργοποίηση του κ. Χουλιαράκη, ο οποίος είχε απομονωθεί τον τελευταίο καιρό, δείχνει τη βούληση της κυβέρνησης να αλλάξει το κλίμα που βάρυνε εξαιτίας της οξείας αντιπαράθεσης που είχε ο Γ. Βαρουφάκης με τους ομολόγους του. Είναι μια εμφανής προσπάθεια του πρωθυπουργού να «εξευμενίσει» τους δανειστές που πνέουν μένεα κατά του υπουργού Οικονομικών τον οποίο θεωρούν υπαίτιο των καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων το "πάγωμα" των εργασιακών για τον Ιούνιο ή και αργότερα, μέτρα για "φρένο" στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά και μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων, και αντί της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, επιβολή ειδικού φόρου πολυτελείας για τις διανυκτερεύσεις στον τουρισμό, ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να προταθεί μέρος από τα έσοδα να κατευθύνεται στη στήριξη του ασφαλιστικού.

Βεβαίως, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα κάνει πίσω σε βασικές «κόκκινες» γραμμές, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να επέλθει ρήξη αν επιμείνουν σε πολύ σκληρά μέτρα οι δανειστές.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη να μειωθούν οι υψηλές επικουρικές συντάξεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος είπε στο "MEGA Σαββατοκύριακο":

"Πόσοι είναι αυτοί; Πόσοι παίρνουν υψηλές επικουρικές συντάξεις. Δεν υπάρχουν πια αυτά τα σκανδαλώδη ποσά που έπαιρναν επικουρικές συντάξεις".

Η κυβέρνηση επιδιώκει λύση μέσα στον Απρίλιο ή τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γι΄αυτό και έχει δοθεί η κατεύθυνση στους εμπειρογνώμονες που μετέχουν στο Brussels Group να επιλύουν όσο το δυνατόν συντομότερα τα σημεία διαφωνίας και τα προβλήματα που προκύπτουν ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία γέφυρα και από εκεί μέσω του Eurogroup να δοθεί το "πράσινο φως" για κάποιου είδους χρηματοδότηση.

Στο ταμειακό αδιέξοδο της χώρας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με συνέντευξή του στην "Αυγή της Κυριακής", αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν συνεχιστεί μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετα μέτρα.

"Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι δημιουργεί προϋποθέσεις ύφεσης, και η κοινωνία δεν αντέχει άλλη ύφεση, άλλη ανεργία, άλλη λιτότητα. Διότι αν αυτό συμβεί μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που ως τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε", είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ