Σακελλαρίδης: Δεν κρύψαμε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας

Σακελλαρίδης: Δεν κρύψαμε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας
H ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι μισθοί, οι συντάξεις και όλη η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του ANT1, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ένα από τα βασικά θέματα τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι «διευκολύνει την κυβέρνηση ώστε να μην αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα».

«Είναι ένας τρόπος ώστε να έχει την δυνατότητα η κυβέρνηση να έχει ένα επιπλέον όπλο, ένα επιπλέον εργαλείο ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας. Υπάρχει πρόβλημα στενότητας οικονομικής, λείπουν λεφτά και όλοι το αντιλαμβάνονται αυτό. Αυτή την στιγμή μία κυβέρνηση η οποία είναι υπεύθυνη απέναντι στο λαό αυτό που οφείλει να κάνει είναι να διασφαλίζει ότι θα καλύπτονται και οι υποχρεώσεις της στο εσωτερικό και οι υποχρεώσεις στο εξωτερικό», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις που υπάρξαν από διάφορους Δήμους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «΄Εχω ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα των Δήμων επειδή έχω υπάρξει και μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ και γνωρίζω αυτά τα ζητήματα και τις πραγματικές αγωνίες των δημάρχων. Δεν είναι επειδή αυτή τη στιγμή βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση η ΚΕΔΕ δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τις πραγματικές τους αγωνίες και τα πραγματικά προβλήματα στην καθημερινότητα των Δήμων. Ξέρετε πολύ καλά, γνωρίζουν και οι δήμαρχοι, το γνωρίζει και η ΚΕΔΕ, ότι τα τελευταία 4, 5 χρόνια έχουν έρθει μειώσεις στην χρηματοδότηση των Δήμων από τον Προυπολογισμό, οι περίφημες ΚΑΠ, της τάξης περίπου των 60-65%. ΄Εχουν συμβάλει οι Δήμοι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει η χώρα. ΄Εχουν πληρώσει με πολύ μεγάλη προσπάθεια και με πολύ μεγάλη διάλυση των υπηρεσιών τις οποίες οφείλουν να παρέχουν οι Δήμοι».

«Αυτή την στιγμή με αυτήν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που φέρνουμε δεν προκαλείται κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα. Τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία αυτή τη στιγμή είναι στις εμπορικές τράπεζες να κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος- όχι να δεσμεύονται, δεν μιλάει κανένας για δέσμευση- να κατατίθενται, λοιπόν, σε έναν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος και να δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση με βάση αυτά τα χρήματα όταν αυτή κρίνει ότι είναι σκόπιμο- μπορεί και να μην κρίνει ότι είναι σκόπιμο, να μπορεί να δανείζεται και να κάνει έναν ενδοκυβερνητικό δανεισμό. Αυτή η πρακτική ήταν απολύτως συνηθισμένη και με την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν είναι κάτι νέο, δεν είναι μια νέα πατέντα της σημερινής κυβέρνησης. Πριν από λίγο καιρό, για παράδειγμα, η Αττικό Μετρό είχε καταθέσει ένα μεγάλο ποσό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Χρειάστηκε για λόγους ανάγκης στην λειτουργία της να αποσύρει ένα ποσό των 150 εκατομμυρίων επειδή το είχε ανάγκη. Δεν της είπε κανείς όχι, δεν δέσμευσε κανένας το ποσό. Η Αττικό Μετρό είχε το δικαίωμα, όπως θα έχουν και οι Δήμοι, να αποσύρουν αυτά τα χρήματα έτσι ώστε να απαντήσουν στις άμεσες ανάγκες τους».

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα φθάσουμε σε αυτήν την κατάσταση. Νομίζω ότι και ο κύριος Πατούλης το αντιλαμβάνεται ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ και οι δήμαρχοι το αντιλαμβάνονται ότι αυτή τη στιγμή καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πώς όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα εφαρμόζονταν νόμοι οι οποίοι πραγματικά έπλητταν την αυτοδιοίκηση και σήμερα όταν έχουμε μια τέτοια κατάσταση που, επαναλαμβάνω, δεν πλήττονται τα οικονομικά των Δήμων σε αντίθεση με όλα αυτά που συνέβαιναν τον προηγούμενο καιρό. Ο νόμος μιλά για υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ευελπιστώ -και το λέω χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης με τους Δήμους- ότι θα υπάρχει μια εναρμόνιση των πρακτικών των δήμων με βάση το νόμο», ανέφερε ο κ. Σακελλαρίδης.

«’Ολες αυτές τις μέρες στις συζητήσεις που γίνονται στο Παρίσι έχει επέλθει σημαντική πρόοδος, έχει καλυφθεί μια απόσταση και έχει βρεθεί ένα κοινό έδαφος και αυτό το αναγνωρίζουν και από την άλλη πλευρά. Όχι ότι περιμένουμε συμφωνία την Παρασκευή αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι γρήγορα θα επέλθει η συμφωνία. Γιατί και οι δανειστές ξέρουν αυτή τη στιγμή ότι δεν μπορούν να ταλαιπωρούν άλλο την Ελλάδα και δεν μπορούν να παίζουν άλλο με την ελληνική οικονομία. Κι εγώ ειλικρινά αναρωτιέμαι και σας το λέω πολύ ειλικρινά».

«Όταν μας καλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης- χωρίς τώρα διάθεση να κάνω κι εγώ μικροκομματική ρητορική και μικροπολιτική- όταν μας καλούν, λοιπόν, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να κλείσουμε γρήγορα μια συμφωνία, το πραγματικό ερώτημα που τίθεται σε αυτούς που θέτουν αυτό το ζήτημα είναι ‘ ωραία ρε παιδιά να την κλείσουμε, τι πρέπει να κάνουμε; Να μειώσουμε συντάξεις, να αυξήσουμε τη φορολογία, να απελευθερώσουμε τις ομαδικές απολύσεις; Αυτά είναι που μας ζητάνε, αυτή είναι η άποψή τους, δεν είναι κρυφό. Νομίζω, όμως, ότι αντιλαμβάνονται ότι επειδή ακριβώς έχουν μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση η οποία δεν θα προχωρήσει σε αυτά και το γνωρίζουν- δεν είναι ανάγκη τώρα να το λέμε από δω, από τον ΑΝΤ1 να το λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το έχουμε απαντήσει αυτό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, όπου έχουμε βρεθεί ότι δεν πρόκειται να τα κάνουμε αυτά τα πρόγματα. Όχι επειδή έχουμε κάποια εμμονή, όχι από καπρίτσιο, επειδή το είπαμε έτσι θα το κάνουμε».

«Επειδή ακριβώς πιστεύουμε ότι και με όρους οικονομικού ορθολογισμού δεν στέκουν αυτές οι προτάσεις αλλά και με όρους κοινωνίας. Μια κοινωνία που διαρκώς θα την σφίγγεις δεν μπορεί να σου δώσει κάτι παραπάνω. Επομένως, το ξέρουν και αυτοί ότι δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτήν την κατάσταση, δεν πρέπει και δεν θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην αγχόνη, δεν μπορούν να το κάνουν, αυτός είναι ο ευρωπαικός πολιτισμός».

Για αυτά τα οποία λένε ας αναλαμβάνει ο καθένας τις ευθύνες του όχι μόνο απέναντι στον ελληνικό λαό αλλά και σε όλη την ιστορία της Ευρώπης, υπογράμμισε ο κ. Σακελλαρίδης.

Για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

Ήταν αμοιβαία βούληση να γίνει αυτή η συνάντηση, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας: «Αύριο γίνεται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό. Θα πρέπει να μιλήσουν βέβαια και για το μεταναστευτικό. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση, αυτό που είπα, να ακουστεί ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο είναι ελάσσονος σημασίας, σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στην ελληνική οικονομία. Όταν χάνονται μέσα σε τρεις μέρες τόσες ανθρώπινες ζωές, είναι φοβερό πραγματικά».

Και συμπλήρωσε: «Θα γίνει μια γόνιμη συζήτηση, όπως είχε γίνει και στο Βερολίνο, μεταξύ του κ. Τσίπρα και της κ. Μέρκελ, όπου θα υπάρξει από τον κ. Τσίπρα, με την ίδια στάση την οποία έχει κρατήσει στο παρελθόν σε όλες αυτές τις συζητήσεις που κάνει και με ηγέτες, αλλά και με επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών, σε σχέση με όλα αυτά τα πάγια ζητήματα που βάζει η ελληνική πλευρά, ότι υπάρχει λοιπόν η βούληση από την ελληνική πλευρά, να γίνουν αυτά τα σημαντικά βήματα για τον αμοιβαίο συμβιβασμό και την αμοιβαία επωφελή λύση, όμως πρέπει να δοθεί γρήγορα αυτή η λύση. Δεν μπορούν να σέρνουν μια λύση και να κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση και την Ελλάδα για επιβράδυνση των διαδικασιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ