Τουσκ:«Αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη σύνοδο αυτήν την Πέμπτη για το μεταναστευτικό»

Τουσκ:«Αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη σύνοδο αυτήν την Πέμπτη για το μεταναστευτικό»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόνανλντ Τουσκ, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην Μεσόγειο.

«Η κατάσταση στην Μεσόγειο είναι δραματική. Δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν στην προσπάθεια τους να διασχίσουν την θάλασσα προς την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη σύνοδο αυτήν την Πέμπτη» ανακοίνωσε ο κ. Τουσκ.

Είχε προηγηθεί έκκληση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε, μετά την νέα τραγωδία στα ανοικτά της Λιβύης. Σε επαφές που είχε σήμερα με ηγέτες της ΕΕ, ο Ρέντσι ζήτησε να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα μια έκτακτη σύνοδος κορυφής για να συζητηθεί η εντεινόμενη κρίση με τους μετανάστες.

Την Κυριακή πλοιάριο που μετέφερε περίπου 700 μετανάστες ανατράπηκε στα ανοικτά της Λιβύης παρασύροντας στον θάνατο εκατοντάδες άτομα, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έχει προσδιοριστεί.Στη διάρκεια της προχθεσινής νύκτας το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία ζήτησε αμέσως από ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, σε απόσταση περίπου 220 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται, σύμφωνα πάντα με την ιταλική Ακτοφυλακή.

Αυτό συνέβη όταν οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά του μόλις είδαν να τους πλησιάζει το εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Oι διασωθέντες από το ναυάγιο αλιευτικού στα ανοικτά των λιβυκών ακτών είναι συνολικά 49, σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ