Ξεκίνησε με καθυστέρηση 1 ώρας η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ'

Ξεκίνησε με καθυστέρηση 1 ώρας η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ'
Με καθυστέρηση μιας ώρας ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών κράτησης Γ' Τύπου η επεξεργασία του οποίου ολοκληρώθηκε προχθές.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τη μειωμένη προσέλευση των βουλευτών στην Ολομέλεια της Βουλής, που ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία, όταν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, προκαλώντας με την απόφασή της αυτή αντιπαράθεση με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 10 το πρωί. Ωστόσο, έως τις 11:00, είχαν προσέλθει μόλις 57 βουλευτές. Η πρόεδρος της Βουλής ανέβηκε στο προεδρείο, τόνισε ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει απαρτία βουλευτών και μάλιστα σε ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο, και επικαλούμενη τον κανονισμό της Βουλής διέκοψε για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός του 1/4 του σώματος, δηλαδή 75 βουλευτές.

Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «έρχεται να επανασυνδέσει την Ελληνική Πολιτεία με τις παραδόσεις του Διαφωτισμού και του Ανθρωπισμού. Παραδόσεις τις οποίες προκλητικά καταπάτησε η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά, χωρίς σε καμία περίπτωση να καταστήσει την κοινωνία πιο ασφαλή».

Το νομοσχέδιο για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος καταργεί τις φυλακές τύπου Γ. Αυτού του είδους οι φυλακές αντίκεινται στα θεμέλια του κράτους δικαίου αφού διαφοροποιούσαν τη μεταχείριση των κρατουμένων με βάση το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνταν ή είχαν καταδικαστεί.

Καθορίζει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την υπό όρους απόλυση κρατουμένων με σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Με την υποδομή των φυλακών να ανέρχεται σε 9.800 θέσεις, το 2006 κρατούνταν 9.960, ενώ το 2014 περίπου 12.000. Να σημειωθεί ότι το 2013 η Ελλάδα κατείχε την τρίτη θέση υπερπλήρωσης της χωρητικότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τη σοβαρότητα του προβλήματος έχει τεκμηριώσει, μεταξύ άλλων, και η τελευταία έκθεση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων.

Το νομοσχέδιο αντικαθιστά, στις περισσότερες περιπτώσεις, την κράτηση ανηλίκων με αναμορφωτικά και εκπαιδευτικά μέτρα. Ευνοεί [με αυστηρές προϋποθέσεις] την απόλυση υπερήλικων, ασθενών και ανθρώπων με αναπηρία, που η κράτησή τους επιδεινώνει την υγεία τους και οι οποίοι δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο για την κοινωνία, λόγω ακριβώς της κατάστασης τους.

Προβλέπει ρυθμίσεις για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για τα ναρκωτικά [«νόμος Ρουπακιώτη», 2013], ο οποίος προκρίνει τη θεραπεία και την απεξάρτηση.

Αντιμετωπίζει ποινικά το bullying.

Με το νομοσχέδιο ποινικοποιείται η επαναλαμβανόμενη σκληρή συμπεριφορά, όχι μόνο αν προκαλεί σωματική κάκωση, αλλά βλάβη σωματικής ή ψυχικής υγείας σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ