Ανεξαρτησία της ΕΡΤ υπόσχεται ο Νίκος Παππάς

Ανεξαρτησία της ΕΡΤ υπόσχεται ο Νίκος Παππάς
Την εκτίμηση ότι εάν ο νέος φορέας είναι προϊόν συγκλίσεων, θα έχει ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει και να πετύχει εις το διηνεκές, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στα πλαίσια της συζήτησης για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Μετά από μια πολύωρη διαδικασία ακροάσεων φορέων επί του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ, ο κ. Παππάς κάλεσε, στο πνεύμα αυτό, όλες τις πολιτικές δυνάμεις να προσέλθουν στη συζήτηση αυτή «όχι ως μια συζήτηση που απορρέει από την υποχρέωση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει ένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά ως μια υποχρέωση η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι οφείλουμε να αποδώσουμε στη χώρα την δημόσια ραδιοτηλεόραση που της αξίζει στον 21ο αιώνα».

Ο κ. Παππάς αξιοποίησε τη σημερινή συνεδρίαση προκειμένου να υπογραμμίσει ότι «η παρούσα κυβέρνηση έχει αν μη τι άλλο δείξει ότι μάλλον θέλει να κρατηθεί μακριά από παρεμβάσεις σε σχέση με τη δημόσια τηλεόραση».

Θύμισε στο σημείο αυτό ότι στο προωθούμενο νομοσχέδιο προβλέπεται η υπογραφή συμφωνίας αρχών μεταξύ της διοίκησης και της κυβέρνησης, η οποία θα προβλέπει ακριβώς αυτή την ανεξαρτησία και θα μπορεί η διοίκηση να την επικαλείται οποτεδήποτε επιχειρούνται παρεμβάσεις.

Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας έσπευσε να επισημάνει ότι το πρόσφατο παρελθόν απέδειξε πως όσες πρόνοιες και να υπάρξουν για ενδιάμεσους θεσμούς, αν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση, τότε η πολιτική παρέμβαση μπορεί να είναι βίαια, άκομψη και προσβλητική.

«Τα ελατήρια τα δικά μας δεν είναι να δημιουργήσουμε μια κομματικά ή κυβερνητικά ελεγχόμενη δημόσια τηλεόραση, αλλά να αποδώσουμε στον ελληνικό λαό μια δημόσια τηλεόραση η οποία θα έχει αποθέματα αξιοπιστίας που θα υπερβαίνουν τον πολιτικό κύκλο. Αυτό θα είναι προς όφελος όλων μας», ανέφερε ο υπουργός.

Ως προς τις παρατηρήσεις των φορέων, ο υπουργός είπε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενσωματώσει πολλές από αυτές στο νομοσχέδιο ή τις έχει ήδη ενσωματώσει.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε το αίτημα για τη διοικητική αυτοτέλεια της ΕΡΤ3, για την οποία είπε πως έχει προβλεφθεί διοικούσα επιτροπή. «Η κυβέρνηση βλέπει, εξάλλου, με θετικό πνεύμα το αίτημα να υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους εργαζόμενους στην ΕΡΤ κατέφυγαν στην πρόωρη συνταξιοδότηση».

Στο θέμα των συμβασιούχων της ΕΡΤ, ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει πως σε αυτό «αποτυπώνεται η μεγαλύτερη αδικία την οποία δεν μπορεί αυτό το νομοσχέδιο να υπερβεί, διότι θα δημιουργούνταν ένα προηγούμενο που θα αφορούσε όχι μόνο την ΕΡΤ, αλλά ολόκληρο το δημόσιο τομέα. Και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ειλικρινείς. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει τη δυνατότητα αυτό να το κάνει».

Ο κ. Παππάς επισήμανε, όμως, ότι μόλις ξεκαθαρίσει πόσοι εργαζόμενοι θα θελήσουν να επιστρέψουν στην ΕΡΤ, η νέα διοίκηση θα προκηρύξει θέσεις ώστε να καλύψει τις ανάγκες και εκεί οι άνθρωποι που έχουν μια θητεία θα μοριοδοτηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ