Ο Βαρουφάκης για την διαρροή της λίστας μεταρρυθμίσεων

Ο Βαρουφάκης για την διαρροή της λίστας μεταρρυθμίσεων
Τη δυσφορία του στους ευρωπαϊκούς θεσμύς για την επιλεκτική διαρροή πληροφοριών που έχει να κάνει με τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί σχόλιο από τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, ο οποίος είπε ότι οι βουλευτές ενημερώνονται από το διαδίκτυο, για τις προτάσεις της κυβέρνησης.

«Αυτό δεν ήταν δική μας επιλογή, μας επιβάλλεται η πλήρης εμπιστευτικότητα όσων λέγονται. Κρίνω ότι αυτή η εμπιστευτικότητα θίγει τα συμφέροντα της Ευρώπης και ότι αυτές οι διαρροές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς» είπε ο κ Βαρουφάκης ενημερώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει, σε διάφορα στάδια, να δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις αυτές, επικαλέστηκε τη διαρροή του Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Times, πρόσθεσε ότι δεν το διέρρευσε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι θα ήθελε να είχε σε κοινή θέα της κοινής γνώμης, τις προτάσεις της.

«Αυτού του είδους η δήθεν εμπιστευτική διαδικασία, υπονομεύει τις σχέσεις των χωρών των Ευρωπαϊκής Ένωσης» επέμεινε, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο υπουργός.

Επισήμανε πως «η κυβέρνηση μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες που επιβάλλουν οι δανειστές μεγιστοποιεί τις δυνατότητες που υπάρχουν στα δημοσιονομικά της χώρας».

Εξήγησε ότι θα μπορούσε να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση εάν η κυβέρνηση είχε αποδεχθεί το email Χαρδούβελη και αν «μειώναμε τις επικουρικές κατά 80%, αυξάναμε το ΦΠΑ στα νησιά ωθούσαμε περαιτέρω την αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση».

«Σφάλαμε που δεν τα προσυπογράψαμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης. Επιπροσθέτως, επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για επαναφορά του αφορολόγητου στις 12 χιλ. ευρώ, δεσμεύτηκε για εξορθολογισμό της φορολόγησης των αγροτών ενώ παραδέχθηκε ότι «οι επιστροφές φόρων πρέπει να γίνουν στην ώρα τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ