Σκέψεις για συγχώνευση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης

Σκέψεις για συγχώνευση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης
Μελετάται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο ένταξης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους κ. Πανούση και Παρασκευόπουλο, το Μαξίμου έδωσε διευκρινήσεις για το τι συζητήθηκε στη σύσκεψη, αλλά δεν αναφέρεται καθόλου στην υπόθεση της εισβολής στη Βουλή και της κατάληψης της Πρυτανείας.

Συγκεκριμένα, στο non paper τονίζεται:

Η κυβέρνηση συνεπής στις προγραμματικές της δηλώσεις προχωράει αταλάντευτα το νομοθετικό της έργο. Άμεσα θα φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές και θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια για την ΕΡΤ, τη διοικητική μεταρρύθμιση και τον αθλητισμό.

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο, τον Υπ. Εσωτερικών Ν. Βούτση, τον Υπ. Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη και τον Αναπληρωτή Υπ. Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση. Συζητήθηκαν τα τρέχοντα ζητήματα που άπτονται του σωφρονιστικού συστήματος και της αστυνόμευσης.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε συγκεκριμένα:

• η θεσμική προετοιμασία για την ένταξη του χαρτοφυλακίου της Προστασίας του Πολίτη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με κεντρική στόχευση την προστασία των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της δημόσιας τάξης

• η συγκρότηση μόνιμης ειδικής επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο της αστυνόμευσης.

Η νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών με πρώτες την αναμόρφωση του σωφρονιστικού κώδικα και του ποινικού κώδικα.

Αξιολόγηση