Μέρκελ: Εργαζόμαστε για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ - Οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν

Μέρκελ: Εργαζόμαστε για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ - Οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν
«Εργαζόμαστε για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είχε συνάντηση, στο Βερολίνο, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις ήταν ουσιαστικά το μήνυμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, και του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ από το Βερολίνο όπου συναντήθηκαν.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου και παρότι δεν αναφέρθηκαν αρχικά στη χώρα μας, στη συνέχεια, η κατάσταση της Ελλάδας μονοπώλησε τις ερωτήσεις που δέχτηκαν.

Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε, στην Ελλάδα, λέγοντας πως η διαδικασία συνομιλιών ανάμεσα στην χώρα και τους θεσμούς «πρέπει να συνεχιστεί».

Σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο, υπάρχει κάποια ευελιξία, αλλά το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο.

«Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει με τους θεσμούς μετά τις αυριανές συνομιλίες. Είμαι πεπεισμένη ότι θα γίνει. Οι μεταρρυθμίσεις που αναμένονται πρέπει να πάρουν την κατεύθυνση τις υποχρέωσης», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα, εκτός από τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ζωή».

Η κυρία Μέρκελ επισήμανε ακόμη ότι περιμένει τα συμπεράσματα των θεσμών σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

«Δεν θα ορίσω συγκεκριμένες ημερομηνίες, το πρόγραμμα τρέχει μέχρι το τέλος του Απριλίου. Όσο το συντομότερο η Ελλάδα απαντήσει, τόσο γρηγορότερα θα μπορούμε να βοηθήσουμε. Η δουλειά συνεχίζεται», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στην τραγωδία με το Airbus της Germanwings, στην τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού CharlieHebdo και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Η Γαλλία και η Γερμανία συνεργάζονται πολύ στενά σχετικά με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας», δήλωσε, προσθέτοντας πως οι υπουργοί των δύο χωρών έχουν ενημερώσει την ίδια και τον Γάλλο πρόεδρο σχετικά με θέματα ασφαλείας, την παράνομη μετανάστευση και τα θέματα οικονομίας, περιβάλλοντος και ανάπτυξης.

Ακόμη, αναφέρθηκε στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν, τονίζοντας πως ελπίζει να υπάρξει μια «αποδεκτή συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο» και επομένως «όσο το συντομότερο δυνατό οριστούν οι μεταρρυθμίσεις θα είναι το καλύτερο, για ολόκληρη την Ευρωζώνη».

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε ακόμη για την αεροπορική τραγωδία της Germanwings.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η γερμανογαλλική φιλία έχει γίνει περισσότερο “αδελφική σχέση”. Σε τέτοιες τραγικές στιγμές, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν γίνει μία χώρα», δήλωσε ο Ολάντ.

Η Ανγκελα Μέρκελ υποδέχτηκε τον Γάλλο πρόεδρο στις 12:15 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας.

Αξιολόγηση