Μάρδας: Το κράτος θα καλύψει πλήρως ενδεχόμενες ζημιές στα αποθεματικά των Ταμείων

Μάρδας: Το κράτος θα καλύψει πλήρως ενδεχόμενες ζημιές στα αποθεματικά των Ταμείων
Την εκτίμηση ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ταμειακά τους διαθέσιμα καταθέτοντάς τα στην Τράπεζα της Ελλάδος, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επιστολές από τον ΟΔΔΗΧ προς τα ασφαλιστικά ταμεία για την επένδυση των ρευστών διαθέσιμων σε κρατικά repos.

Σημειώνεται ότι την επίκαιρη ερώτηση είχε απευθύνει στην κυβέρνηση ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γαλέος ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί τι θα γίνει στην περίπτωση που τα ασφαλιστικά ταμεία χρειαστούν χρήματα πριν από τη λήξη των repos.

Όπως εξήγησε ο κ. Μάρδας, μόλις χθες η Βουλή ψήφισε την τροπολογία με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία δύνανται να τοποθετήσουν χρήματα, τα ταμειακά τους διαθέσιμα, στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα χρήματα αυτά να επενδυθούν σε repos ή σε άλλους τίτλους.

«Στο πλαίσιο της τροπολογίας αυτής, το κράτος έρχεται να καλύψει πλήρως όποιες ζημίες προκληθούν από τις συγκεκριμένες συναλλαγές», είπε ο κ. Μάρδας επικαλούμενος τις πρόνοιες της τροπολογίες.

Στο σημείο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έσπευσε να επισημάνει πως όσα χρήματα κατατίθενται στην ΤτΕ έχουν καλύτερο επιτόκιο από ό,τι έχουν οι καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επιτόκιο 2,3 έως 2,5% ενώ στις εμπορικές τράπεζες το επιτόκιο είναι 0,5%, 0,6% έως 1% το πολύ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Υπογράμμισε ακόμη ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι χρήματα που έχουν σχέση με άμεσες πληρωμές αλλά είναι χρήματα τα οποία έχουν τα Ταμεία και ως εκ τούτου μπορούν να τα εκμεταλλευτούν με καλύτερο τρόπο.

Αντιστοίχως, ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε και στα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ λέγοντας ότι και στην περίπτωση αυτήν τα χρήματα που έβαλε ο Οργανισμός στην ΤτΕ δεν είχαν σχέση με τις άμεσες πληρωμές είχαν σχέση με τα διαθέσιμά του και αν δεν γίνονται κάποιες πληρωμές αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν χρήματα αλλά στο γεγονός ότι υπάρχουν διάφορα διαδικαστικά προβλήματα.

Αξιολόγηση