Π.Λαφαζάνης:«Δεν είμαστε δορυφόρος καμίας μεγάλης δύναμης, ακολουθούμε πολύπλευρη ενεργειακή πολιτική»

Π.Λαφαζάνης:«Δεν είμαστε δορυφόρος καμίας μεγάλης δύναμης, ακολουθούμε πολύπλευρη ενεργειακή πολιτική»
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την Ευρώπη και τους θεσμούς μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο Athens Energy Forum 2015 που διοργανώνει η International Herald Tribune, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με την παρέμβασή του στο πρώτο του Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας τόνισε χαρακτηριστικά ότι « η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να είναι σε ένα καθεστώς ενεργειακής μπανανίας» και για να παραμείνει εξαρτημένο τροϊκανό προτεκτοράτο, υπογραμμίζοντας δε ότι «δεν είμαστε δορυφόρος καμίας μεγάλης δύναμης, ακολουθούμε πολύπλευρη ενεργειακή πολιτική». Έκανε λόγο, μάλιστα, για αδιάλλακτη εμμονή της Ευρώπης στις εκποιήσεις και επανέλαβε ότι οι στρατηγικές υποδομές ενέργειας δεν πωλούνται.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει εξαρτημένο πιόνι κανενός στο όνομα της δήθεν απεξάρτησης των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ» και αναφέρθηκε στις «μεγάλες καπιταλιστικές χώρες που βλέπουν στον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων το εργαλείο για να καταδυναστεύουν τις μικρότερες».

Επανέλαβε τη στήριξή του στον αγωγό TAP, αλλά με αντισταθμιστικά οφέλη για τη χώρα, δηλώνοντας, επίσης, ότι «για εμάς οι ενεργειακοί δρόμοι και οι πλατφόρμες, δεν είναι απλοί σωλήνες, αλλά πολύτιμα εργαλεία που πρέπει να συνδέουν τους λαούς σε δρόμους ειρήνης και ανάπτυξης».

«Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταγράφεται με μνημόνιο, αλλά ως χώρες αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ανάπτυξης», υπογράμμισε, τέλος, ο υπουργός.

Αξιολόγηση