Μάρδας: Μείωση κατά 50% στους μετακλητούς υπαλλήλους της κυβέρνησης

Μάρδας: Μείωση κατά 50% στους μετακλητούς υπαλλήλους της κυβέρνησης
Σημαντική μείωση του αριθμού των μετακλητών και επιστημονικών συνεργατών των υπουργών (κατά περίπου 50%) προκαλούν οι προωθούμενες διατάξεις που αφορούν την νέα δομή των υπουργείων και περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, ο υπουργός εξήγησε πως το ισχύον καθεστώς προβλέπει 1.173 μετακλητούς, επιστημονικούς συνεργάτες και αποσπασμένους ενώ με το προωθούμενο ο αριθμός θα πέσει στους 554.

Πρόσθεσε πως οι εν λόγω ρυθμίσεις θα επιφέρουν εξοικονόμηση ύψους 50 εκατ. ευρώ κατ’ έτος ενώ προανήγγειλε ανάλογες δράσεις που δεν θα μειώνουν τις υπηρεσίες των πολιτών το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με τα μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είπε πως η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 200,3 εκατ. ευρώ. Υποστήριξε ότι τα χρήματα θα αντληθούν από εξοικονόμηση στις κρατικές προμήθειες και τις καταναλωτικές δαπάνες που θα ανέλθει σε 2,45 δις ευρώ.

Τόνισε δε πως «διαβάζουμε γραμμή – γραμμή τον κρατικό προϋπολογισμό και τις μη μισθολογικές δαπάνες. Η «περικοπή» δεν θα είναι γραμμική και δεν θα προκαλέσει περιορισμό των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες».

Αίσθηση ωστόσο δημιουργεί το γεγονός ότι ο υπουργός δεν αναφέρθηκε στο άρθρο 24 που προκαλεί καθώς δίνει την δυνατότητα στους υπουργούς να διορίζουν όσους εθελοντές – συνεργάτες επιθυμούν αρκεί να τους πληρώνουν τα οδοιπορικά.

Αξιολόγηση