Σκληρή ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση τα έκανε μαντάρα στη διαπραγμάτευση

Σκληρή ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση τα έκανε μαντάρα στη διαπραγμάτευση
Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας αρνείται πεισματικά να ομολογήσει την προφανή αλήθεια. Η κυβέρνηση τα έκανε μαντάρα στην υποτιθέμενη “σκληρή” διαπραγμάτευση».

Επίσης αναφέρει ότι «Η Ελλάδα αναγκάστηκε να πάει πολλά βήματα πίσω. Να παραμείνει στο τρέχον μνημόνιο, με πρόσθετες δεσμεύσεις, υπό τη συνεχή αξιολόγηση της τρόικας που λέγεται οι «θεσμοί», χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση και ετοιμάζεται να ενταχθεί από τον Ιούλιο σε Μνημόνιο 3».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Με παιδαριώδη νομικά προσχήματα η κυβέρνηση, δια του Υπουργού Οικονομικών, υπέγραψε ήδη, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον ειδικό νόμο 4060/2012, την παράταση μέχρι τέλη Ιουνίου της δανειακής σύμβασης που παραπέμπει ρητά στο μνημόνιο και συνιστά τη νομική βάση όλου του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωζώνη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το δήθεν επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι τα άρθρα 20 και 125 του ν. 4270/2014 περί δημοσίου λογιστικού που τέθηκε σε ισχύ την 1.1.2015, αναθέτουν στον Υπουργό Οικονομικών την αρμοδιότητα να συνάπτει δανειακές συμβάσεις.

Παρόμοια ακριβώς αρμοδιότητα είχε πάντα ο Υπουργός Οικονομικών, όπως προκύπτει από το άρθρο 2 παρ. 6 του ν. 2362/1995 περί δημοσίου λογιστικού που ίσχυε μέχρι 31.12.2014.

Αυτά όμως αφορούν την τρέχουσα διαχείριση του δημοσίου χρέους και τις συνήθεις δανειακές συμβάσεις που υπέγραφε πάντα, από συστάσεως ελληνικού κράτους, ο Υπουργός Οικονομικών. Και όχι μία σύμβαση όπως η Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement) που υπεγράφη από τον Υπουργό των Οικονομικών, τον Διοικητή της ΤτΕ και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ελληνικού ΤΧΣ επί τη βάσει ειδικής εξουσιοδότησης που χορηγήθηκε με τον νόμο 4060/2012.

Γι΄ αυτό άλλωστε και οι τροποποιήσεις της σύμβασης αυτής απαιτούν ρητή εξουσιοδότηση ειδικού νόμου, όπως έγινε με την τελευταία τροποποίηση – παράταση μέχρι 28.2.2015, που υπογράφηκε με ειδική εξουσιοδότηση που παρείχε ο νόμος 4316/2014.

Είναι πολύ απλή η νομική αρχή που λέει ότι ο ειδικότερος νόμος υπερισχύει του γενικότερου, ακόμη και αν αυτός είναι νεώτερος. Στην προκειμένη άλλωστε περίπτωση ο γενικός νόμος περί δημοσίου λογιστικού δεν είναι καν νεώτερος, γιατί επαναλαμβάνει διατάξεις που ούτως ή άλλως ίσχυαν.

Κακώς η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση και την ψήφο των δικών της βουλευτών, εμπλέκει σε μία πρόσθετη νομική περιπέτεια τη χώρα. Κακώς οδήγησε τον Υπουργό Οικονομικών και δημόσιους λειτουργούς στο να θέσουν την υπογραφή τους χωρίς εξουσιοδότηση. Κακώς άσκησε πιέσεις στοΝομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ).

Σε κάθε δε περίπτωση καλούμε τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να ζητήσουν και να δουν το κείμενο που υπέγραψε εκ μέρους τους και ως φορέας της εμπιστοσύνης τους ο κ. Βαρουφάκης, με ποιόν τρόπο δηλαδή υπογράφουν «γλείφοντας», εκεί που με τόσο ευκολία «έφτυναν» μέχρι τώρα.»

Αξιολόγηση