Αναλυτικά τα τέσσερα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης

Αναλυτικά τα τέσσερα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα τέσσερα πρώτα νομοσχέδια, που θα εφαρμοστούν σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας, αποτελούν το πρώτο βήμα υλοποίησης των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό.

Τα τέσσερα νομοσχέδια που θα κατατεθούν από την επόμενη εβδομάδα αφορούν κατά σειρά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την επανασύσταση της ΕΡΤ.

Τι προβλέπει η ρύθμιση για την ανθρωπιστική κρίση

Πρώτο απ' όλα τα νομοσχέδια, για λόγους συμβολικούς, όπως είπε ο πρωθυπουργός προς τους υπουργούς καθώς «αποτελεί το πρώτιστό μας χρέος σε μια κοινωνία που πέντε χρόνια τώρα χειμάζεται», θα κατατεθεί το πρωί της Δευτέρας αυτό που θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στις διατάξεις αυτές θα βρίσκεται και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο αυτό:
- θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά
- θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων

Η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ως δεύτερο προς κατάθεση νομοθέτημα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη γνωστή και ως ρύθμιση για τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο. Όπως ανακοίνωσε στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και οι ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Κατά τον πρωθυπουργό η ρύθμιση αυτή θα ανακουφίσει 3,7 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα που χρωστάνε έως 5.000 ευρώ αλλά και θα ενισχύσει δραστικά τα δημόσια έσοδα καθώς θα αφαιρέσει κάθε δικαιολογία από τους μεγαλοοφειλέτες.

Παράλληλα στο ίδιο νομοσχέδιο:
- θα προβλέπεται η άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ
- θα υπάρξει επαναφορά - και μάλιστα αναδρομική - του καθεστώτος που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ


Ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας


Το τρίτο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, θα αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας προκειμένου, όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «να βάλουμε τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εργαζόμενων και συνταξιούχων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους».

Όπως διευκρίνισε η ρύθμιση αυτή:
- θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και
- θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.


Την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ


Το τέταρτο και τελευταίο άμεσο νομοσχέδιο θα αφορά, όπως είχε διαρρεύσει νωρίτερα την Παρασκευή, αυτό για την επανασύσταση της ΕΡΤ «για να αποκαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία και να γιατρέψουμε την μεγάλη πληγή στην δημοκρατία και την ενημέρωση που προκάλεσε η απόφαση της 11ης Ιουνίου του 2013 της συγκυβέρνησης του Μνημονίου».

Με το νομοσχέδιο αυτό:

- Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.
- Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.
- Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα.
- Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.
- Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να μεταβούμε στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι, πάντως, να αυξήσει κατά τι το ανταποδοτικό τέλος, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ Νίκος Παππάς. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός ανέφερε: «Θα δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν. Νομίζω ότι μια μικρή αύξηση στο ανταποδοτικό τέλος θα μπορούσε πάρα πολύ εύκολα να καλύψει όλες τις ανάγκες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ