Δριμύ κατηγορώ του Χριστόφια προς τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη

Δριμύ κατηγορώ του Χριστόφια προς τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη
Ο τέως Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας εξαπέλυσε κατηγορίες κατά του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, κάνοντας αναφορά για "ψέματα και διαστρεβλώσεις" όσον αφορά την αποδοχή κουρέματος καταθέσεων από την κυβέρνηση του.

Στις κατηγορίες του Χριστόφια απαντάει με γραπτή δήλωσή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέροντας ότι η απόφαση για το κούρεμα καταθέσεων είχε ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στη γραπτή του δήλωση ο κ. Χριστόφιας αναφέρει ότι "όποτε η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Συναγερμού, υποτακτική στην τρόικα, βρεθεί σε δύσκολη θέση, ρίχνει καπνογόνα για να συσκοτίσει την αλήθεια και να αναπαράγει ψέματα και διαστρεβλώσεις, που δεν της περιποιούν τιμή".

Προσθέτει: «Είναι το λιγότερο λυπηρό, να επαναλαμβάνουν ακόμα και σήμερα ότι, άκουσον - άκουσον, το κούρεμα δήθεν το αποδέχτηκε η κυβέρνηση Χριστόφια και ότι δεν γνώριζαν ότι μια συστημική τράπεζα, δες "Λαϊκή", κινδύνευε με χρεοκοπία. Θα αφήσουμε τους ίδιους να διαψεύσουν τους εαυτούς τους».

Ο Νίκος Αναστασιάδης σε μια απαράδεκτη για το ύφος και το περιεχόμενο επιστολή του, στις 16 Νοεμβρίου 2012, προς τον ίδιο, λέει ο κ. Χριστόφιας, τον κατηγορούσε και τον απειλούσε μάλιστα ότι έχει ευθύνες, μέχρι και ποινικές, γιατί ακριβώς "καθυστερούσε να υπογράψει μνημόνιο και θα καταστρέφετο η Λαϊκή, γιατί μέχρι τις 2Ο Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τερμάτιζε την παροχή ELA προς τη Λαϊκή".

Ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι η κυβέρνησή του δεν είχε καμιά σχέση με το όποιο κούρεμα καταθέσεων, γιατί, όπως αναφέρει: "Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ως κυβέρνηση καταλήξαμε τελικά σε μνημόνιο τον Νοέμβριο του 2012, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, πράγμα που εξαγγείλαμε και το οποίο μνημόνιο ούτε λέξη δεν αναφέρει για κούρεμα καταθέσεων".

Ο ΔΗΣΥ, από την πλευρά του, αναφέρει ότι ο εξαναγκασμός των καταθετών να γίνει με λεφτά τους η ανακεφαλαιοποίηση (το "κούρεμα") επιβλήθηκε με νομοθεσία, η οποία έφερε ημερομηνία 11 Ιανουαρίου 2013, σημειώνοντας ότι για να φέρει αυτή την ημερομηνία, προφανώς είχε ετοιμαστεί και συζητηθεί αρκετές εβδομάδες πριν, δηλαδή από το 2012 και από την κυβέρνηση ΑΚΕΛ-Χριστόφια σε συνεννόηση με την τρόϊκα.

"Η συμφωνία που αναγκάστηκε να κάνει η νέα κυβέρνηση, μόλις ανέλαβε, βασίστηκε σε προσυνεννοήσεις και προετοιμασίες που είχαν γίνει μήνες πριν, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό μαρτυρά το γεγονός ότι υπήρχε έτοιμο νομοσχέδιο, που είχε συνταχθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα" αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ