Επίθεση Κουτσούμπα: Παράταση μνημονίου η συμφωνία που θα υπογράψει η συγκυβέρνηση

Επίθεση Κουτσούμπα: Παράταση μνημονίου η συμφωνία που θα υπογράψει η συγκυβέρνηση
Επίθεση προς την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα σε αποψινή του ομιλία σε συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης Λιβαδειάς, κατηγορώντας την ότι «η συμφωνία που θα υπογράψει ανεξαρτήτως του πώς θα ονομαστεί «αποτελεί παράταση της δανειακής σύμβασης, παράταση δηλαδή μνημονίου».

«Όλα τ' άλλα που ακούμε από τα κυβερνητικά στελέχη περί τέλους του μνημονίου και διαχωρισμού της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο, είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Γιατί δανειακή σύμβαση και μνημόνιο είναι ένα και το αυτό. Το μνημόνιο είναι η εξειδίκευση των μέτρων που περιγράφονται στη δανειακή σύμβαση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι όπως κι αν βαφτιστούν οι μηχανισμοί επιτήρησης και ανεξαρτήτως ποσοστού ισχύος των μνημονιακών μέτρων και αντικαταστάσεων των υπολοίπων με ισοδύναμα κατά τη συνταγή του ΟΟΣΑ, «η κυβέρνηση τον λογαριασμό στον λαό θα τον στείλει να τον πληρώσει, όπως ακριβώς έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να συνεχίσει στον ίδιο ακριβώς δρόμο της στρατηγικής της ΕΕ και των μονοπωλίων.

Σημείωσε ότι διά στόματος πρωθυπουργού, υπουργού Οικονομικών και άλλων στελεχών, η κυβέρνηση αναγνώρισε τη στενή συνεργασία και τον έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, «δηλαδή την τρόικα», από μόνη της ζήτησε παράταση της δανειακής σύμβασης και των όρων της, «δηλαδή του μνημονίου», δεσμευόμενη ότι θα υλοποιήσει το 70% όσων είχαν συμφωνηθεί, αναγνώρισε ως επίτευγμα το «ματωμένο πλεόνασμα» που πέτυχε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους και ότι δεν είναι δογματική με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Χαρακτήρισε ως το πλέον εξοργιστικό την ανακοίνωση «πως τα ψίχουλα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, όπως η 13η σύνταξη, αφορά μόνο συνταξιούχους που ζουν στο όριο της φτώχειας ή κάτω από αυτό και είναι λιγότερο από δύο ευρώ τη μέρα για κάθε δικαιούχο».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι ποτέ και πουθενά κέρδη και προνόμια για το κεφάλαιο δεν συμβιβάστηκαν με ζωή και δικαιώματα για την εργατική τάξη και τον λαό, πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται να είσαι και με την εργατική τάξη και με την πλουτοκρατία του τόπου και της Ευρώπης», και υπογράμμισε ότι αυτό προϋποθέτει άλλο δρόμο ανάπτυξης και εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

«Αυτό προϋποθέτει σύγκρουση και ρήξη στην πράξη, με τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τις Συνθήκες τους. Από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι το Σύμφωνο για το Ευρώ, το Σύμφωνο Σταθερότητας και τη «Στρατηγική Ευρώπη 2020», της πρόσφατης οικονομικής κρίσης» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι όλα τα «βαρύγδουπα» περί επικείμενων «σαρωτικών μεταρρυθμίσεων» έχουν στόχο την απόσπαση της λαϊκής ανοχής και στήριξης στις αναγκαίες για το σύστημα καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις που «μεταφράζονται» σε σύνθλιψη των εναπομεινάντων προνοιακών επιδομάτων, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και νέους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, «όχι για το μεγάλο κεφάλαιο που ξέρει πολύ καλά πώς να φοροδιαφεύγει, αλλά κυρίως των μεσαίων εισοδημάτων, των μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων».

Κάλεσε, επίσης, τον λαό να μην μπερδεύεται με τα μεγάλα λόγια περί τέλους της λιτότητας.

Αξιολόγηση