Πατούλης: «Ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων»

Πατούλης: «Ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων»
Στην «ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, συνολικά για τη χώρα και ιδιαίτερα για την Αττική» στάθηκε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι το νέο μοντέλο θα πρέπει να γίνει με βάση «ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά και με τους Δήμους να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο», ανεξάρτητο, όπως είπε, «από εκάστοτε συμφέροντα, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα λειτουργίας και την πρόβλεψη η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνεται με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής».

Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. μίλησε στην έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου με θέμα: «Βιώσιμη, Οικολογική, Οικονομική Διαχείριση Απορριμμάτων στην Αττική» που διοργάνωσαν από κοινού η Περιφέρεια Αττικής και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α).

Για την Κ.Ε.Δ.Ε ως βασικό ζητούμενο από το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι η επίτευξη των παρακάτω στόχων:

1. προστασία του περιβάλλοντος,

2. επίτευξη του χαμηλότερου δυνατόν κόστους για τους Δήμους,

3. ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες

4. έμφαση στην εντατική ανακύκλωση, χωρίς όμως να φορτωθούν τα λειτουργικά κόστη στους Δήμους και τους πολίτες.

5. προστασία της Δημόσιας Υγείας

«Ως Κ.Ε.Δ.Ε. έχουμε διαμορφώσει μια σειρά από βασικές θέσεις, που τις θεωρούμε αδιαπραγμάτευτες κι ανεξάρτητες από το όποιο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων επιλεγεί, όχι μόνον στην Αττική, αλλά σε κάθε περιοχή της χώρας μας.

Υποστηρίζουμε καταρχήν ότι η Πολιτεία οφείλει έστω και με καθυστέρηση να αποδεχθεί πως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά στον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα για την Αττική υποστηρίζουμε ξεκάθαρα ότι η Περιφέρεια ασφαλώς πρέπει να συμμετέχει, όμως, οι αρμοδιότητες θα πρέπει να βρίσκονται στους Δήμους.

Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική θα πρέπει να γίνεται από τον κάθε Δήμο ξεχωριστά ή με συμβάσεις όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σήμερα γνωρίζουμε ποιο είναι το μοντέλο που προωθούσε ο σχεδιασμός της Διοίκησης Σγουρού.

Μας πήρε άλλωστε σχεδόν 20 χρόνια για να καταλήξουμε σε αυτό το μοντέλο, το οποίο ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πιστεύουμε ότι είναι το ιδανικό. Όμως, δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το εναλλακτικό μοντέλο που μας προτείνουν για να ακυρώσουμε το προηγούμενο.

Ποιο είναι συγκεκριμένα κι όχι θεωρητικά, με τεχνοοικονομικούς, χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς όρους. Κι αυτή η αμφιβολία μας κάνει καλοπροαίρετα επιφυλακτικούς»,επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Αμαρουσίου.

Αξιολόγηση