Γ. Παπανδρέου: Δημοψήφισμα για μία επωφελή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε.

Γ. Παπανδρέου: Δημοψήφισμα για μία επωφελή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε.
«Μία έντιμη και αμοιβαία επωφελής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχει τέσσερα χαρακτηριστικά και να τεθεί υπόψη του ελληνικού λαού προς έγκριση», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σημειώνει ότι θα στηρίξει μία τέτοια συμφωνία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, η συμφωνία πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1. Μείωση του βάρους του χρέους με την αναδιάρθρωσή του.

2. Επανεξέταση και ελάφρυνση της υποχρέωσης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

3. Δυνατότητα, αντί της λιτότητας, να ανασάνει η οικονομία, να επενδύσει η χώρα σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τις βιώσιμες θέσεις εργασίας, σε τομείς όπου η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και βεβαίως, δυνατότητα άμεσης προώθησης πολιτικών καταπολέμησης της φτώχειας.

4. Υιοθέτηση ενός ελληνικού σχεδίου μεγάλων και απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, που να αντιμετωπίζουν οριστικά τις χρόνιες παθογένειες ενός πολιτικο-οικονομικού συστήματος, ενός πελατειακού κράτους, ώστε να καταστεί βιώσιμη η ελληνική οικονομία και να μην χρειάζεται στο μέλλον να στηρίζεται σε έκτακτες δανειοδοτήσεις από τον μηχανισμό ESM.

Στη σχετική του δήλωση ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών πιστεύει πως «μια συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να τεθεί για έγκριση από τον Ελληνικό λαό μέσω δημοψηφίσματος».

Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση να ανακοινώσει αυτή την διαδικασία τώρα, πριν την τελική διαπραγμάτευση.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που έχει μπροστά της, αλλά υπογραμμίζει ότι «η τυφλή σύγκρουση αντιβαίνει στο πνεύμα και το κεκτημένο των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Καλώ τους εταίρους μας να μην αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία για έναν έντιμο συμβιβασμό. Να μην επιτρέψουν η χαραμάδα ελπίδας για συμφωνία να μετατραπεί σε χάος», καταλήγει.

Αξιολόγηση