Γ. Παπανδρέου: «Δεν έχω πρόβλημα με όσα έχω υπογράψει - Έχω καθαρή συνείδηση»

Γ. Παπανδρέου: «Δεν έχω πρόβλημα με όσα έχω υπογράψει - Έχω καθαρή συνείδηση»
«Περίφανος και με καθαρή συνείδηση» δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC απαντώντας σε ερώτημα κατά πόσο τον ανησυχούν οι φήμες ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει ως πρωθυπουργός να εκκινήσει ποινικές διαδικασίες κατά όσων υπέγραψαν ή ενεπλάκησαν στη διαπραγμάτευση των προγραμμάτων διάσωσης.

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με όσα έχει υπογράψει και νιώθει πολύ υπερήφανος που μπόρεσε να σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία.

«Μπορεί να μην ήμουν χαρούμενος με τις πολιτικές που μας επιβλήθηκαν και ήλπιζα να είναι διαφορετικές αλλά η συνείδησή μου είμαι πολύ καθαρή για όσα έχω κάνει για τη χώρα», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει μετά από πέντε χρόνια λιτότητας οι Ευρωπαίοι εταίροι να καταλάβουν πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας κατά των πολιτικών που εφαρμόζονται και ότι αυτές οι πολιτικές πρέπει να αλλάξουν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι από την ψήφο διαμαρτυρίας μπορεί να ωφεληθεί είτε η άκρα αριστερά είτε η άκρα δεξιά, όπως βλέπουμε σε ευρωπαϊκές χώρες και σχολίασε ότι θα υπάρξουν όλο και περισσότερα αντιευρωπαϊκά κόμματα, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν είναι πραγματικά αντιευρωπαϊκά, είναι κόμματα κατά της Ευρώπης του σήμερα.

Ως μάθημα για την κεντροαριστερά, με αφορμή τα χαμηλά ποσοστά του δικού του κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι οι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να συνεργαστούν καθώς υπό συντηρητική ηγεσία η Ευρώπη έχει γίνει εργαλείο επιβολής των χειρότερων εκφάνσεων του παγκόσμιου καπιταλισμού. «Είτε η Ευρώπη θα γίνει πιο σοσιαλδημοκρατικό εγχείρημα, με συνεργασία για μια εναλλακτική Ευρώπη ή τη βλέπω να διαλύεται», σχολίασε ο κ. Παπανδρέου.

Σε ερώτηση για την περασμένη πενταετία, σχολίασε ότι οι Ευρωπαίοι έδωσαν έμφαση στα συμπτώματα της κρίσης, αλλά ότι το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν ο τρόπος λειτουργίας του κράτους, το πολιτικό σύστημα και ο εναγκαλισμός του με τα συμφέροντα, η έλλειψη διαφάνειας, το άδικο και αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και οι θύλακες διαφθοράς. Σημείωσε ότι αντί βαθέων μεταρρυθμίσεων που ο κόσμος θα χαιρέτιζε, επελέγησαν πέντε χρόνια λιτότητας.

Πρόσθεσε ότι αυτά τα χρόνια υπήρχε μια ξεκάθαρη αίσθηση ότι χρειαζόταν μια αίσθηση τιμωρίας της Ελλάδας και αυτό ήταν λάθος. Αρχικά, όπως είπε, το 2009 υπήρχε στήριξη, όταν όμως οι αγορές άρχισαν να χτυπούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την ευρωζώνη, τότε ήρθε το δόγμα της λιτότητας ως λύση. Αυτό υπονόμευσε και την αίσθηση της κοινότητας στην Ε.Ε. με την εμφάνιση λανθασμένων στερεοτύπων, συμπλήρωσε ο Γιώργος Παπανδρέου

Αξιολόγηση