Παπανδρέου: Συμμαχία με ΣΥΡΙΖΑ αν δεχτεί το δημοψήφισμα

Παπανδρέου: Συμμαχία με ΣΥΡΙΖΑ αν δεχτεί το δημοψήφισμα
Ανοιχτό σε συμμαχίες με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το νεοσυσταθέν κόμμα του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, με την προϋπόθεση να συμφωνήσει στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές ύστερα από τις εκλογές της Κυριακής, αναφέρει το Reuters.

Όντας στο περιθώριο από το 2011 που εγκατέλειψε τη θέση του πρωθυπουργού, ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να επιστρέψει αφού διασπάστηκε πριν από τρεις εβδομάδες, από το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, τέσσερις δεκαετίες πριν.

Όπως επισημαίνει το Reuters, το κόμμα παρακολουθείται στενά ως ένας παράγοντας που θα κατακερματίσει τις ψήφους της αριστεράς στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, και θα παίξει ένα ρόλο στη διαμόρφωση του μετεκλογικού τοπίου εάν περάσει το όριο του 3% και μπει στην Βουλή.

«Με μια πλατφόρμα σταθερά υπέρ του ευρώ και υπέρ των μεταρρυθμίσεων, ο Γ. Παπανδρέου θα μπορούσε να αποτελέσει μια μετριοπαθή επιρροή στον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η ριζοσπαστική αριστερή ρητορική και υποσχέσεις για αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων, έχουν τρομάξει τους επενδυτές», τονίζει το Reuters.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα του Γ. Παπανδρέου να «χάνει» οριακά το όριο του 3% που χρειάζεται για να αποκτήσει έδρα στην Βουλή, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται βέβαιος ότι θα τα καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή.

Ο Γ. Παπανδρέου έχει αποκλείσει μια συμμαχία με τη ΝΔ, δηλώνοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν κατόρθωσε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ή να αντισταθεί στα lobbies. Αλλά δήλωσε πως ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ εάν σεβαστεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ένα δημοψήφισμα.

Αξιολόγηση