Τσίπρας στην El Pais: «Η αλλαγή στην Ευρώπη ξεκινάει από το Νότο»

Τσίπρας στην El Pais: «Η αλλαγή στην Ευρώπη ξεκινάει από το Νότο»
Με άρθρο του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais», ο πρέοδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την Μέρκελ για την πολιτική λιτότητας και καλεί τον Μάριο Ντράγκι να «κάνει ό,τι χρειαστεί» για την προστασία της Ευρωζώνης.

«Η αλλαγή στην Ευρώπη ξεκινά απ' το Νότο» είναι ο τίτλος άρθρου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ισπανική εφημερίδα «El Pais».

«Η Ευρώπη σήμερα δεν είναι θύμα της κρίσης – η κρίση, άλλωστε, τελείωσε εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, στις ΗΠΑ, χάρη στην επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική» υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας και κατηγορεί ευθέως την καγκελάριο της Γερμανίας για την σημερινή οικονομική κατάσταση του ευρωπαϊκού Νότου.

«Η Ευρώπη είναι θύμα της λιτότητας. Κινδυνεύει από τη συντηρητική πολιτική όσων αναμεταδίδουν στις χώρες τους τις ιδιοτελείς επιλογές της κυρίας Μέρκελ. Η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης έχει οδηγήσει το Νότο συνολικά σε μια πολιτικά απαράδεκτη και οικονομικά ασταθή ισορροπία της κρίσης» επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος σε μία πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η Ελλάδα είναι μόνον η αρχή. Έρχεται, μέσα σ’ αυτήν τη χρονιά, και η σειρά της Ισπανίας» και προσθέτει: «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια νέα αρχή για την ευρύτερη δυνατή συνεργασία όλων των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων του ευρωπαϊκού Νότου. Για να διακόψουμε το καύσιμο της στασιμότητας, της ανεργίας και της υπερχρέωσης – τη λιτότητα».

Μήνυμα στον Ντράγκι: Κάντε «ό,τι κι αν χρειαστεί»

Παρέμβαση και έκκληση με νόημα κάνει μέσω του άρθρου του στην ισπανική εφημερίδα o Αλέξης Τσίπρας καλώντας τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη να τηρήσει την υπόσχεση που έχει δώσει στο παρελθόν ότι θα κάνει «ό,τι κι αν χρειαστεί» («whatever it takes») για την προστασία της ευρωζώνης, ενόψει της απόφασης της ΕΚΤ να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή να αυξήσει τη ρευστότητα, μέσω έκδοσης τίτλων ύψους 500 δις ευρώ σε λίγες μέρες.

Αξιολόγηση