Αβραμόπουλος: «Ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη» των σχέσεων ΕΕ - ΗΠΑ

Αβραμόπουλος: «Ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη» των σχέσεων ΕΕ - ΗΠΑ
Για την «ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη» των σχέσεων ΕΕ - ΗΠΑ στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, μίλησε, στην Ουάσιγκτον, ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών ΕΕ και ΗΠΑ.

Μιλώντας για τα κύρια σημεία-συμπεράσματα των συνομιλιών, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στα θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος» στους τομείς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς και στις συμφωνίες, τις δυνατότητες και τις προοπτικές «εμβάθυνσης της συνεργασίας» ΕΕ-ΗΠΑ. Στο περιθώριο της συνόδου, είχε ιδιαίτερες συναντήσεις με τους Αμερικανούς υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας, Έρικ Χόλντερ και Τζε Τζόνσον, αντίστοιχα.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός ότι το πρώτο ταξίδι που πραγματοποίησε στο εξωτερικό ως Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακροχρόνιοι σύμμαχοι και εταίροι. Μοιραζόμαστε τις ίδιες θεμελιώδεις αξίες: την ελευθερία, την ειρήνη, τη δημοκρατία».

«Η κοινή σημερινή μας συνάντηση εδώ είναι ένα άλλο συγκεκριμένο παράδειγμα πωςμαζί μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην προάσπιση και υπεράσπιση τωνκοινών αξιών μας. Περιττό να πούμε ότι, οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑστον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων είναι πολύ πλούσιες καιαντανακλούν τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας μας. Δεν αποτελεί έκπληξηότι η συνάντησή μας σήμερα το πρωί με τον υπουργό Δικαιοσύνης (γενικόεισαγγελέα), Έρικ Χόλντερ και την ομάδα του ήταν πολύ παραγωγική. Επίσης, είχαμια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, ΤζεΤζόνσον, που βοήθησαν για να έχει επιτυχία η σημερινή συνάντηση» ανέφερε.

«Σήμερα, συζητήσαμε για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ - ΗΠΑ στον τομέα τηςΔικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, για τις οποίες σκοπεύουμε να
αναπτυχθούν και να ενισχυθούν περαιτέρω, κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Τα δύοκύρια θέματα στον τομέα των εσωτερικών υποθέσεων της ατζέντας μας ήταν τοφαινόμενο των ξένων μαχητών και του οργανωμένου εγκλήματος, δύο φλέγονταζητήματα στην Ευρώπη και την Αμερική» επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ακολούθως, υπογράμμισε ότι «η συνεργασία μας εκτείνεται σε τομείς, όπως: ηασφάλεια, η ανταλλαγή πληροφοριών, η διαχείριση των συνόρων και η πολιτικήθεωρήσεων. Κοιτάξαμε πώς μπορούμε καλύτερα να ανταλλάζουμε πληροφορίες,συμπεριλαμβανομένης της Europol (ευρωπαϊκή αστυνομία) και να δούμε πώςαντίστοιχες υπηρεσίες επιβολής του νόμου να μπορούν να συνεργάζονται και ναχρησιμοποιούν τα διαθέσιμα εργαλεία ακόμη πιο αποτελεσματικά».

Σημείωσε ότι «στην Ευρώπη, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν ένα ισχυρόιστορικό. Μόλις χθες, στην Κολωνία της Γερμανίας, εννέα άτομα, ύποπτα για τηνυποστήριξη του Ισλαμικού Κράτους και άλλων εξτρεμιστών, συνελήφθησαν. Και θαήθελα να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας, για να συγχαρώ τις γερμανικές αρχές γιατην εξαιρετική δουλειά τους. Οι συλλήψεις στη Γερμανία υπογραμμίζουν επίσης τησημασία των κοινών εργασιών μας εδώ σήμερα. Και οι δύο αναγνωρίζουμε την ανάγκηνα ενισχυθεί η συνεργασία και ο συντονισμός μας. Στην πραγματικότητα, είναι μιαπροϋπόθεση, αν θέλουμε να επιτύχουμε στην προσπάθεια κατά του Ισλαμικού Κράτουςκαι των ξένων μαχητών».

Αναφερόμενος στους ξένους μαχητές, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, τόνισε ότι «ηΕυρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά τη συζήτηση στις ΗΠΑ και ειδικά όσων ζητούνμια πιο περιοριστική προσέγγιση προς το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωσηθεώρησης. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις ανησυχίες αυτές. Παρ'όλα αυτά, ελπίζωειλικρινά ότι όλες οι αρμόδιες αρχές θα δώσουν μια χειροπιαστή απάντηση ανάλογηπρος το θέμα, που δεν θα εμποδίζει τα ταξίδια των καλόπιστων ταξιδιωτών.Ελπίζω, επίσης, ότι η κοινή μας εργασία σχετικά με τη διεύρυνση τουπρογράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης δεν θα επηρεαστεί και ότι θαεπιτύχουμε σύντομα την πλήρη αμοιβαιότητα μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Πλήρηςαμοιβαιότητα των θεωρήσεων θα πρέπει να γίνει ένα απτό παράδειγμα το οποίουπογραμμίζει τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μας».

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι λόγω της απουσίας της Επιτρόπου(Δικαιοσύνης) Βέρα Γιουρόβα, συζήτησε επίσης με τους Αμερικανούς συναδέλφουςτου μια σειρά από θέματα που αφορούν τη δικαιοσύνη.

«Επικεντρωθήκαμε κυρίως σε θέματα προστασίας δεδομένων και στις εν εξελίξειδιαπραγματεύσεις αναφορικά με τη "συμφωνία-ομπρέλα"» είπε και εξέφρασε τηνελπίδα ότι «θα επιτευχθεί πρόοδος» κατά τη σημερινή συνέχιση τωνδιαπραγματεύσεων. Αναφορά έκανε και σε επιμέρους ζητήματα του τομέα τηςΔικαιοσύνης σε σχέση με τις συνομιλίες που διεξάγονται με τις ΗΠΑ, καθώς καιγια τις προκλήσεις που παρουσιάζονται για την «αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση»του οργανωμένου εγκλήματος.

Τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειαςτόνισε ότι άλλα θέματα, όπως: τα ναρκωτικά, η μετανάστευση, αποτελεσματικότεροισυνοριακοί έλεγχοι ή τα δικαιώματα των θυμάτων «απαιτούν επίσης την προσοχή μαςκαι θα αποτελέσουν αντικείμενο των συζητήσεων μας στο μέλλον», όπως είπε.

Συμπλήρωσε δε, ότι προσβλέπει σε μια «στενή και εποικοδομητική σχέση» με τουςΑμερικανούς υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας, αναμένοντας μαζί μετην επίτροπο Βέρα Γιουρόβα να καλωσορίσουν τους Αμερικανούς συναδέλφους τουςστην επόμενη συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ, στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων,στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Αξιολόγηση