Τι είπε ο Γιούνκερ για τις φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου

Τι είπε ο Γιούνκερ για τις φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι οι φορολογικές πρακτικές της χώρας του κατά το παρελθόν και η έρευνα που ξεκινά σήμερα η Επιτροπή για το σκάνδαλο της φοροαποφυγής επί πρωθυπουργίας του στο Λουξεμβούργο, δεν συνιστά «σύγκρουση συμφερόντων».


Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, μετά την αποκάλυψη για το σκάνδαλο της φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο, ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι οι πρακτικές της χώρας του κατά το παρελθόν μπορεί να ήταν νόμιμες, αλλά δεν ανταποκρίνονται στους κώδικες της ηθικής και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει φορολογική εναρμόνιση στην Ευρώπη.

Επιπλέον, ο Γιούνκερ αρνήθηκε ότι είναι ο «αρχιτέκτονας» του φορολογικού συστήματος στο Λουξεμβούργο, λέγοντας ότι η φορολογική διοίκηση της χώρας λειτουργεί αυτόνομα. Δήλωσε, ωστόσο, ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη γι' αυτά τα οποία συνέβησαν κατά τη διάρκεια των 18 ετών της πρωθυπουργίας του.

Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη βούληση να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τις φορολογικές απάτες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι όλα αυτά που έχω πει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) και ενώπιον των ομάδων του ΕΚ κατά την ακρόασή μου, δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά εκφράζουν τις προθέσεις και τη φιλοδοξία της Επιτροπής. Υποστηρίζουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στο επίπεδο της φορολογίας στην ΕΕ».

Αξιολόγηση