Παρακολουθεί η Τουρκία.... Συνεδριάζει, στην Αθήνα, το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Παρακολουθεί η Τουρκία.... Συνεδριάζει, στην Αθήνα, το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος θα ηγηθεί του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που θα συνέλθει στις 14:00, στο υπουργείο Εξωτερικών. Νωρίτερα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, με αντικείμενο συζήτησης θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα από απόσταση 900 χιλιομέτρων και με σαφείς οδηγίες να μη παραβιάσει την απόσταση αυτή, παρακολουθεί το τουρκικό ναυτικό τη δραστηριότητα των ερευνητικών σκαφών, που εργάζονται στην ανατολική Μεσόγειο για λογαριασμό της ελληνοκυπριακής πλευράς, δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου, μιλώντας το Σάββατο, στους στρατιωτικούς συντάκτες, που παρακολουθούν την διεθνή άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα».

Ο ναύαρχος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επανέλαβε ότι «οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προστατεύουν και στηρίζουν τις δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους "Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά" και ταυτόχρονα παρακολουθούν από απόσταση 900 χιλιομέτρων το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου». «Οι εντολές που έχουμε είναι να μην παραβιάσουμε την απόσταση των 900 χιλιομέτρων και γι αυτόν το λόγο δεν υπήρξε η οποιαδήποτε παρενόχληση» είπε ο Μπ. Μποστάνογλου.

Σε ερώτηση για το αν η άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα» έχει σχέση με την ένταση στην περιοχή, ο ναύαρχος επανέλαβε ότι «πρόκειται για προγραμματισμένη διετή ασκήση που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της συνεργασίας με τους συμμάχους». Σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει αν πλοία του τουρκικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με άλλα πλοία (σσ. του Ισραήλ ή ελληνικά), ο Τούρκος ναύαρχος σηεμίωσε: «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που ισχύουν. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν δοθεί (σσ. τον Ιούνιο του 2012) από το γραφείο του Πρωθυπουργού στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων κι από εκεί στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού».

Σημειώνεται ότι οι κανόνες εμπλοκής διαμορφώθηκαν το 2012 με αφορμή την ένταση με τη Συρία και την κατάρριψη από τη συριακή αεροπορία τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους. «Κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας, θα χαρακτηρίζεται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος» είχε ανακοινώσει τις 26 Ιουνίου 2012 ο τότε πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα» άρχισε στις 6 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την 14η Νοεμβρίου με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας, του Καναδά, καθώς και μιας φρεγάτας από το Πακιστάν. Ξεκίνησαν στη ναυτική βάση «Ακσάζ» στη Μαρμαρίδα και θα συνεχιστούν με ασκήσεις άμυνας. Η τελική φάση προβλέπει επίσκεψη στο λιμάνι της Αττάλειας.

«Έχουμε κι εμείς κανόνες εμπλοκής εγκεκριμένες από τον πρωθυπουργό και από το Υπουργικό Συμβούλιο όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Θα ήταν έκπληξη για μας εάν οι Τούρκοι δεν είχαν και αυτοί τέτοιους κανόνες». Αυτό ανέφερε ανώτατη στρατιωτική πηγή στο Βήμα ως απάντηση στον αρχηγό του τουρκικού ναυτικού επιτελείου, ναύαρχο Μπουλέντ Μποστάνογλου.

Αξιολόγηση