Στην Κύπρο ο Σαμαράς πριν την τριμερή

Στην Κύπρο ο Σαμαράς πριν την τριμερή
Στην Κύπρο, για επίσκεψη εργασίας, θα βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μία κίνηση που δείχνει την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία και την κοινή αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω της επιθετικής στάσης της Τουρκίας.

Για την Ελλάδα, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο προκύπτει από τη συμπεριφορά της Τουρκίας που συνιστά προσβολή του Διεθνούς Δικαίου και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση επιδιώκει την αποκλιμάκωση της κατάστασης και προβάλλει διεθνώς ότι η χώρα μας, παρά τα προβλήματά της στην οικονομία, παραμένει παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Την Παρασκευή στις 08:50 ο κ. Σαμαράς θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσει συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και ακολούθως στις 12:30 θα προσφωνήσει την ολομέλεια της βουλής των αντιπροσώπων. Το μεσημέρι στις 2 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Το απόγευμα θα αναχωρήσει για το Κάιρο όπου το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η τριμερής διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας-Αιγύποτυ-Κύπρου. Το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ήδη συζητείται και θα τεθεί και στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Ιμπραχήμ Μεχλέμπ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα το επιδιώκει αλλά η Αίγυπτος ακόμη δεν έχει συμφωνήσει.

«Ιδιαιτέρως σημαντικό γεγονός», χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, N. Αναστασιάδης την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, σε αποκλειστική δήλωση στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και τονίζει ότι σε αυτή την συγκυρία, «η επίσκεψη του φίλου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα μας δώσει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σε μια σειρά από μείζονος σημασίας ζητήματα, με κυρίαρχο θέμα τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αξιολόγηση