Ετοιμάζονται για Eurogroup με το βλέμμα στον Τσίπρα

Ετοιμάζονται για Eurogroup με το βλέμμα στον Τσίπρα
Συνάντηση θα έχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στις 12:30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, η σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αφορά την προετοιμασία για το αυριανό Eurogroup.


Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην οικονομία προσπαθώντας έτσι να υπερπηδήσει τα εσωτερικά πολιτικά μέτωπα και τα σενάρια εκλογών

«Τον Μάρτιο δεν θα γίνουν εκλογές, θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι βουλευτές θα αποφασίσουν με αίσθημα ευθύνης» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη στον ραδιοσταθμό "Παραπολιτικά".
Σχολιάζοντας την πρόταση του Αλ. Τσίπρα είπε: «Όταν κάποιος ζητά σύγκληση πολιτικών αρχηγών δεν μπορεί να θέτει και το προαπαιτούμενο, διότι τότε δεν χρειάζεται να γίνει καμία συζήτηση. Δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης, διότι ο κ. Τσίπρας ζητά κάτι το συγκεκριμένο: Σύγκληση πολιτικών αρχηγών για να οριστεί ημερομηνία εκλογών. Η κυβέρνηση αυτό το απορρίπτει, διότι η χώρα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή εκλογές. Χρειάζεται να προχωρήσει σταθερά προς την έξοδο από το μνημόνιο και τη δημιουργία ενός δικού της προγράμματος το οποίο θα της επιτρέπει να κινείται με κάποια ευελιξία, χωρίς όμως να δημιουργεί νέα χρέη και νέα ελλείμματα.», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος .

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντός της ημέρας θα ακολουθήσει κατ΄ ιδίαν σύσκεψη του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο ενόψει του ταξιδιού στην Κύπρο και το Κάιρο, για την τριμερή.

Το κρίσιμο όμως Εurogroup είναι αυτό της 8ης Δεκεμβρίου, που η Αθήνα αναμένει, να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για τη σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές μετά το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος, στα τέλη του έτους.

Σημαντική, στην κατεύθυνση αυτή θεωρείται και η χθεσινή δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, η οποία μιλώντας στην Ενωση Γερμανών Εργοδοτών, εκτίμησε ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει την Ελλάδα να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης, λαμβάνοντας όμως υπόψη «τους κανόνες», όπως δήλωσε ο νέος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Ωστόσο, χθεσινό δημοσίευμα του Reuters κάνει λόγο για άμβλυνση του συγκρουσιακού λόγου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υιοθέτηση ηπιότερων τόνων εν αναμονή της πρωτιάς στις εκλογές

To εν λόγω δημοσίευμα τιτλοφορέιται «Από πυρπολητής εν αναμονή πρωθυπουργός, ο Ελληνας αριστερός μύρισε εξουσία» και το Reuters σημειώνει πως από ένα περιθωριακό ακροαριστερό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να γίνει πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και να κερδίσει της Περιφέρεια Αττικής.

Επίσης, γίνεται αναφορά και στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Παναγιώτη Λαφαζάνη και στις θέσεις του περί κατάργησης του μνημονίου.

Ακολούθως, προσθέτει ότι πολλά θεσμικά κέντρα στην Ευρώπη βλέπουν κινδύνους σε μια πιθανή άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία.

Αξιολόγηση