Οι κυβερνήσεις δείχνουν να πήραν το μήνυμα της Ευρωκάλπης

Οι κυβερνήσεις δείχνουν να πήραν το μήνυμα της Ευρωκάλπης
Η λιτότητα που έχει επιβάλει το Βερολίνο, στην αντζέντα των Ευρωπαίων ηγετών, μετά τον θρίαμβο της Λεπέν στη Γαλλία και την εκτόξευση ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστών.

Οι κυβερνήσεις δείχνουν να έλαβαν το μήνυμα της ευρωκάλπης.

Ο Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας αρχηγών και ηγετών κρατών στις Βρυξέλλες μίλησε για "περισσότερη ανταγωνιστικότητα" και "δημιουργία θέσεων εργασίας".

"Για να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη πιο αποτελεσματικά χρειαζόμαστε περισσότερη ανταγωνιστικότητα, δημιουργία θέσεων εργασίας που είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα και ασφαλώς αλληλεγγύη μεταξύ όλων των μελών. Και έτσι χαίρομαι που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που κέρδισε τις εκλογές και θα ηγείται της διαδικασίας για τα προσεχή πέντε χρόνια θα εργαστεί εποικοδομητικά για τον σκοπό αυτόν και ο σκοπός με μια λέξη λέγεται ανάπτυξη, προσανατολισμός προς την ανάπτυξη" τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

"Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Η ΕΕ δεν μπορεί να αγνοήσει αυτά τα αποτελέσματα και να συνεχίσει όπως πριν. Χρειαζόμαστε αλλαγή. Χρειαζόμαστε μαι προσέγγιση που αναγνωρίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στα ουσιώδη: στην ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας" δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

"Εγώ μπορεί να μη θέλω οι Γάλλοι να ψηφίζουν κατά 25% ακροδεξιά αλλά αυτό έγινε. Το μήνυμα αυτό δεν είναι να ακολουθήσουμε πολιτική κατά της Ευρώπης αλλά να ακολουθήσουμε μια πολιτική όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μέσα στην Ευρώπη. Αυτό θα ζητήσω σήμερα" είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

Στην άποψή της ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη προϋποθέτει τόνωση της ανταγωνιστικότητας επέμεινε η Άνγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτισε τη νίκη του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές.

«Χαίρομαι που νίκησε το ΕΛΚ. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ο κορυφαίος υποψήφιος μας για τη θέση της προεδρίας της Κομισιόν. Βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με το ευρωκοινοβούλιο για τον νέο πρόεδρο φυσικά από κοινού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ» τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ