H νύχτα θα είναι μεγάλη σε όλη την Ευρώπη

H νύχτα θα είναι μεγάλη σε όλη την Ευρώπη
Η φράση "η νύχτα θα είναι μεγάλη" συνηθίζεται να λέγεται σε εκλογικές αναμετρήσεις. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

διεξάγονται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η διαδικασία έχει ξεκινήσει σε ορισμένες χώρες στις 22 και ολοκληρώνεται στις 25 Μαΐου 2014, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για τις όγδοες κατά σειρά Ευρωεκλογές από το 1979, όταν και καθιερώθηκε η άμεση εκλογή για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι κάλπες μπορεί να έκλεισαν στις περισσότερες χώρες, όμως στη γειτονική μας Ιταλία υπάρχει ακόμη χρόνος αφού η εκλογική διαδικασία ολοκληρώνεται στις 23.00. Συγκεκριμένα, από τις 14.00 έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Ολλανδία και στις 16.00 στο Βέλγιο. Στις 17.00 έκλεισαν οι κάλπες σε Κύπρο και Αυστρία και στις 18.00 σε Βουλγαρία και Γερμανία.

Στις 19.00 έκλεισαν οι κάλπες σε Ελλάδα, σε Φινλανδία, Κροατία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Εσθονία. Μία ώρα αργότερα, στις 20.00 ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία σε Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ρουμανία.

Στις 21.00 κλείνουν οι κάλπες σε Πολωνία και Σουηδία και αργά το βράδυ, στις 23.00, στην Ιταλία.

Οι διαφορές ώρας δεν επιτρέπουν ολοκληρωμένη εικόνα


Ωστόσο τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα των σημερινών ευρωεκλογών στην Κύπρο, μετά την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων, έχουν ως ως εξής:

ΔΗΣΥ: 37,85% (35,61% το 2009)
ΑΚΕΛ: 26,59% (34,90% το 2009)
ΔΗΚΟ: 10,86% (12,28% το 2009)
ΕΔΕΚ- ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: 7,69% (9,85% το 2009)
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: 6,78% (δεν υπάρχει αντίστοιχο ποσοστό)
Μήνυμα Ελπίδας: 2,7% (δεν υπάρχει αντίστοιχο ποσοστό)

Με βάση αυτά τα ποσοστά, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ διατηρούν τις δύο θέσεις που κατείχε το καθένα στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ διατηρούν, επίσης, από μία έδρα.

Η αποχή έφθασε στο πρωτοφανές, για την Κύπρο, ποσοστό του 57%.

Γερμανία

Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) προηγούνται στις προγνώσεις της γερμανικής τηλεόρασης.

Ειδικότερα, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) με 36% προηγούνται στις Ευρωεκλογές στη Γερμανία (-1,9% από το 2009), σύμφωνα με την πρόγνωση του πρώτου exit poll που μεταδόθηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία(AfD) συγκεντρώνουν 6,5%. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κερδίζουν ποσοστό 27,5% (+6,7% από το 2009), οι Πράσινοι 11% (-1,1%), το κόμμα Η Αριστερά 8% (+0,5%) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) 3% (-8%).

Εξάλλου, οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) πρόκειται να καταλάβουν 36 έδρες στη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την πρόγνωση που μετέδωσε το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Σύμφωνα με την ίδια πρόγνωση, οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν 27 έδρες, οι Πράσινοι 10, η Αριστερά και η Εναλλακτική για την Γερμανία από 7 και οι Φιλελεύθεροι 3 έδρες. Από μία έδρα κερδίζουν το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, οι Πειρατές, οι Οικολόγοι-Δημοκράτες και το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων και του Περιβάλλοντος.

Γαλλία

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κερδίζει τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στη Γαλλία συγκεντρώνοντας το ιστορικό ποσοστό του 25%, σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ που μεταδόθηκαν από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ καταγράφει σημαντική πτώση του ποσοστού του και έρχεται στην τρίτη θέση με 14%, πίσω από το δεξιό UMP που εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό 21%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ