Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Χωρίς συμφωνία για αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Χωρίς συμφωνία για αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

«Βέτο» από Ουγγαρία στην οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας

Χωρίς συμφωνία σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ολοκληρώθηκε στις 2.30 ώρα Βρυξελλών (3.30 π.μ. της Παρασκευής ώρα Ελλάδος) η πρώτη ημέρα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς δεν βρέθηκε τελικά «κοινός τόπος» σε ό,τι αφορά την αναθεώρησή του (2021-2027) λόγω έλλειψης ομοφωνίας.

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υπήρξε ευρεία πολιτική στήριξη ανάμεσα στους «26» σε ό,τι αφορά την πρόταση για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, την οποία χαρακτήρισε αρκετά ισορροπημένη, εκτός από μία χώρα, την οποία δεν κατονόμασε, ενώ η Σουηδία χρειάζεται να «περάσει» τις σχετικές αποφάσεις από το Κοινοβούλιό της.

Για τον λόγο αυτόν το ζήτημα της αναθεώρησης του προϋπολογισμού θα επανέλθει ξανά στις αρχές του 2024, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να επιτευχθεί σύντομα ομοφωνία, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το κρίσιμο ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας όπως και άλλα που θέτουν άλλοι ηγέτες, κυρίως το μεταναστευτικό. Θεωρεί πάντως, όπως σημείωσε, ότι «έχουμε διάφορα εργαλεία για να εξασφαλίσουμε ότι θα πραγματοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας».

«Βέτο» από Ουγγαρία

Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί νωρίτερα αρκετές φορές, καθώς διεξάγονταν διαβουλεύσεις διμερώς μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και σε τεχνικό επίπεδο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές υπήρξε «πολιτική συναντίληψη» των «26», αλλά η Ουγγαρία παρέμενε αμετάκλητη σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας, που εξεταζόταν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούσαν την πρόταση για ενδιάμεση αναθεώρηση του προϋπολογισμού που περειλάμβανε επιχορηγήσεις ύψους 17 δισ. ευρώ και δάνεια εκτός προϋπολογισμού ύψους 33 δισ. ευρώ προς το Κίεβο.

Το «βέτο» του Βίκτορ Ορμπαν παρέμεινε τελικά το κύριο εμπόδιο προς μια συμφωνία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρότεινε ξεχωριστό ταμείο για την Ουκρανία και συνδρομή των κρατών-μελών σε εθελοντική βάση, με αρκετούς ωστόσο ηγέτες να θέτουν ζήτημα ελέγχου των εν λόγω κονδυλίων.

Η τελευταία πρόταση του προέδρου του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μείωνε παράλληλα το ποσό της νέας χρηματοδότησης προς τα κράτη-μέλη από 22,5 δισ. ευρώ σε 21 δισ. έως το 2027 ως «συμβιβασμό» προς την ομάδα των λεγόμενων «φειδωλών» που ήθελαν να μειωθεί το «φρέσκο» χρήμα.

«Ισχυρό μήνυμα – ιστορική στιγμή»

Παρά τη μη επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό, το Συμβούλιο πάντως χθες Πέμπτη κατέληξε στην έγκριση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και τη Μολδαβία, αλλά και την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. στη Γεωργία.

ADVERTISEMENT

«Στείλαμε ένα ισχυρό μήνυμα στους Ευρωπαίους και τους Ουκρανούς πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο Σαρλ Μισέλ, για να προσθέσει «πρόκειται για ιστορική στιγμή».

«Κάναμε ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Και ξανά τους εκπλήξαμε όλους, καθώς σε χρόνο-ρεκόρ μπορέσαμε να λάβουμε μια ισχυρή απόφαση για τη διεύρυνση» είπε χαρακτηριστικά.

Οι εργασίες της δεύτερης μέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν στις 11 ώρα Ελλάδας σήμερα Παρασκευή, με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να αποτελεί ένα ακόμα θέμα που «διχάζει» τους 27.

Οπως σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα εξεταστούν οι επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ενώ οι «27» ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τρόπους αντιμετώπισης του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ