Φον ντερ Λάιεν: Ο επίμονος υψηλός πληθωρισμός αποτελεί μεγάλη οικονομική πρόκληση

Φον ντερ Λάιεν: Ο επίμονος υψηλός πληθωρισμός αποτελεί μεγάλη οικονομική πρόκληση

«Η πραγματικότητα ενός πλανήτη που βράζει είναι οι καταστροφές σε Ελλάδα και Ισπανία»

Ο πληθωρισμός, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων και η διευκόλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι οι τρεις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ για να παραμείνει μια ανταγωνιστική οικονομία. Αυτό επισήμανε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union) που εκφώνησε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο επίμονος υψηλός πληθωρισμός παραμένει μεγάλη οικονομική πρόκληση για την ΕΕ, τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «εργάζεται σκληρά» να τον διατηρήσει υπό έλεγχο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, τα «καλά νέα» είναι ότι η Ευρώπη έχει αρχίσει να μειώνει τις τιμές της ενέργειας. «Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν πάνω από 300 ευρώ ανά MWh πριν από ένα χρόνο. Τώρα είναι γύρω στα 35», ανέφερε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο Πούτιν χρησιμοποίησε το φυσικό αέριο ως «όπλο», πυροδοτώντας φόβους για μπλακ άουτ και μια ενεργειακή κρίση, «όμως τα καταφέραμε, γιατί μείναμε ενωμένοι - συνενώνοντας τη ζήτησή μας και αγοράζοντας ενέργεια μαζί», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ χρησιμοποίησε αυτή την κρίση για να επενδύσει μαζικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να επιταχύνει την καθαρή μετάβαση. Παράλληλα η ΕΕ χρησιμοποίησε την «κρίσιμη μάζα της» για να μειώσει τις τιμές και να εξασφαλίσει τις ενεργειακές της προμήθειες, είπε η φον ντερ Λάιεν και τόνισε ότι το ίδιο επιτυχημένο μοντέλο πρέπει να δούμε πώς θα το επαναλάβουμε σε τομείς όπως οι κρίσιμες πρώτες ύλες ή το καθαρό υδρογόνο.

Όσον αφορά τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι εμποδίζουν την ικανότητα για καινοτομία, ανάπτυξη και ευημερία και γι' αυτό πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ιδίως για τους νέους και τις γυναίκες, αλλά και με «ποιοτική» μετανάστευση.

Όπως είπε, σήμερα η Ευρώπη είναι κοντά στην πλήρη απασχόληση και αντί εκατομμύρια άνθρωποι να ψάχνουν για δουλειά, εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναζητούν ανθρώπους. «Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ - τόσο εδώ όσο και σε όλες τις μεγάλες οικονομίες. Το 74% των ΜΜΕ δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν ελλείψεις δεξιοτήτων», ανέφερε συγκεκριμένα.

«Μαζί πρέπει να εστιάσουμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας - από τις ελλείψεις δεξιοτήτων και εργατικού δυναμικού έως τις νέες προκλήσεις που προκύπτουν από την τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το επόμενο έτος θα συγκληθεί μια νέα Σύνοδος Κορυφής Κοινωνικών Εταίρων.

Τέλος, αναφορικά με τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οικονομικής και εθνικής ασφάλειας να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό πλεονέκτημα σε κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες.

«Η πραγματικότητα ενός πλανήτη που βράζει είναι οι καταστροφές σε Ελλάδα και Ισπανία»

"Αυτό το καλοκαίρι ήταν το πιο καυτό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, αναφερόμενη στην απάντηση της ΕΕ στην κλιματική αλλαγή με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο «χάος» και στο «μακελειό» των ακραίων καιρικών συνθηκών, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα και την Ισπανία. «Η Ελλάδα και η Ισπανία επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές και επλήγησαν ξανά λίγες μόνο εβδομάδες αργότερα από καταστροφικές πλημμύρες», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες έπληξαν επίσης τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία και όλη την ΕΕ.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα ενός πλανήτη που βράζει», είπε και πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία γεννήθηκε από αυτήν την αναγκαιότητα για την προστασία του πλανήτη μας. Αλλά σχεδιάστηκε και ως μια ευκαιρία για να διατηρήσουμε τη μελλοντική μας ευημερία».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι όσο θα δρομολογούνται νέες επενδύσεις για να απαλλαγεί η βιομηχανία από τις ανθρακούχες εκπομπές, η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, όπως με το νόμο για μηδενικές εκπομπές και το νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών.

Μιλώντας για το σχέδιο «καθαρής» μετάβασης για τη βιομηχανία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε ένα «ευρωπαϊκό πακέτο αιολικής ενέργειας - σε στενή συνεργασία με τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη».

«Από τον άνεμο στον χάλυβα, από τις μπαταρίες στα ηλεκτρικά οχήματα, η φιλοδοξία μας είναι ξεκάθαρη: Το μέλλον της βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας πρέπει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ταυτόχρονα με τη στρατηγική ανάπτυξης, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής , η ΕΕ θα προσπαθήσει να υπάρχει μια δίκαιη μετάβαση. «Αυτό σημαίνει ένα δίκαιο αποτέλεσμα για τις μελλοντικές γενιές - να ζήσουν σε υγιή πλανήτη. Και ένα δίκαιο ταξίδι για όλους όσους επηρεάστηκαν - με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και επίσημη υπόσχεση να μην αφήσουμε κανέναν πίσω.»

«Σε λίγο λιγότερο από 300 ημέρες, οι Ευρωπαίοι θα προσέλθουν στις κάλπες», ανέφερε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ξεκινώντας την ομιλία της, επισημαίνοντας ότι οι εκατομμύρια ψηφοφόροι της ΕΕ και ιδιαίτερα οι νέοι, θα πρέπει να σκεφτούν «τον αντίκτυπο της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τη ζωή τους, ή για τις πιθανότητές τους να βρουν σπίτι ή δουλειά τα επόμενα χρόνια».

«Η Ένωσή μας σήμερα αντανακλά το όραμα εκείνων που ονειρεύτηκαν ένα καλύτερο μέλλον μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα μέλλον στο οποίο μια Ένωση εθνών, δημοκρατιών και λαών θα συνεργαστεί για να μοιραστεί την ειρήνη και την ευημερία», ανέφερε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Η ίδια επισήμανε ότι μέσα στις επόμενες 300 μέρες πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο αυτής της Επιτροπής. Υπενθύμισε, δε, ότι, όταν παρουσίασε το πρόγραμμα αυτής της Επιτροπής το 2019 για μια πράσινη, ψηφιακή και γεωπολιτική Ευρώπη, αρκετοί είχαν αμφιβολίες.

«Και αυτό έγινε πριν ο κόσμος γυρίσει τα πάνω κάτω με μια παγκόσμια πανδημία και έναν βάναυσο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος.»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι τώρα βλέπουμε τη γέννηση «μιας γεωπολιτικής Ένωσης - υποστηρίζοντας την Ουκρανία, αντιστεκόμενοι στην επιθετικότητα της Ρωσίας, ανταποκρινόμενοι σε μια διεκδικητική Κίνα και επενδύοντας σε συνεργασίες».

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ ανεξαρτητοποιείται σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, οι ημιαγωγοί (τσιπ) ή οι πρώτες ύλες και πως η «φιλόδοξη» Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι το κεντρικό στοιχείο της οικονομίας της ΕΕ. Παράλληλα, είπε, η ΕΕ έχει χαράξει το δρόμο για την ψηφιακή μετάβαση και έχει γίνει παγκόσμιος πρωτοπόρος στα διαδικτυακά δικαιώματα.

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στο ιστορικό Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU) , με πόρους ύψους 800 δισ. ευρώ επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Παράλληλα επισήμανε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για μια «Ένωση Υγείας», βοηθώντας στον εμβολιασμό μιας ολόκληρης ηπείρου - και μεγάλων τμημάτων του κόσμου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε ακόμη για την ισότητα των φύλων, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών που νομοθετεί την αρχή ότι η ίση εργασία αξίζει ίση αμοιβή. Μίλησε, τέλος, για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, τονίζοντας: «θα ήθελα να βάλουμε σε νόμο μια άλλη βασική αρχή: Όχι, σημαίνει όχι. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ισότητα χωρίς ελευθερία από τη βία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ