Βloomberg: Ο Μητσοτάκης επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να περάσει η ελληνική κρίση στην ιστορία

Βloomberg: Ο Μητσοτάκης επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να περάσει η ελληνική κρίση στην ιστορία

H επενδυτική βαθμίδα και η επιδίωξη για νέα συναίνεση στο επίκεντρο της ελληνικής πολιτικής

Επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην αρχή της δεύτερης θητείας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς προσπαθεί να αξιοποιήσει την πλειοψηφία που εξασφάλισε για να αφήσει την ελληνική κρίση στο παρελθόν, γράφει το Bloomberg, έπειτα από τη συνέντευξή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο περιγράφει την δέσμευση του Κυρ. Μητσοτάκη για την πρόωρη αποπληρωμή 5,3 δισ. ευρώ από τα διμερή δάνεια διάσωσης που έλαβε η Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές χώρες σαν ένα σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές, στο πλαίσιο του σχεδίου του πρωθυπουργού για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους.

Το να μην είναι πια η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που αξιολογείται με junk, θα αποτελέσει μία συμβολική στιγμή για την Ελλάδα, 13 χρόνια αφότου τα πρώτα κύματα της κρίσης χρέους την είδαν να υποβαθμίζεται, σημειώνει το Bloomberg.

Ανάμεσα στους στόχους που έθεσε ο πρωθυπουργός για την επόμενη 4ετία, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ήταν να φέρει τα εισοδήματα των Ελλήνων σημαντικά πιο κοντά σε εκείνα των Ευρωπαίων και να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης του χρέους ενισχύοντας παράλληλα τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυξάνοντας τις εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ, από τα επίπεδα του 50%.

«Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές», δήλωσε. «Δεν πρόκειται απλά για διαχείριση. Δεν παίζουμε απλά άμυνα. Έχει να κάνει πραγματικά με την αλλαγή της χώρας».

«Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η Moody’s και η Scope έχουν δηλώσει ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη είναι θετική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Οι επενδυτές έχουν ήδη στραφεί στα ελληνικά ομόλογα φέτος, με την προσδοκία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, με αποτέλεσμα οι ελληνικοί τίτλοι να εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο, σημειώνει το Bloomberg. Αυτό έχει μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε τέτοιο βαθμό, ώστε η χώρα πληρώνει τώρα λιγότερα από την Ιταλία, η οποία έχει καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση.

«Τα ομόλογα διαπραγματεύονται ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», είπε ο Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στα σχέδιά του για την οικονομία, δήλωσε ότι η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο χρηματιστήριο θα γίνει στις αρχές του 2024. Όπως είπε, θα διατεθεί το 30% των μετοχών του αεροδρομίου, με τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας να είναι έτοιμος να αγοράσει το 10% αυτών των μετοχών.

«Προσπαθούμε επίσης να εκχωρήσουμε τα μερίδιά μας στις τράπεζες», είπε ο πρωθυπουργός, καθώς το ΤΧΣ, που κατέχει το 40% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης.

Στο πολιτικό μέτωπο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιδίωξή του να οικοδομήσει μια νέα συναίνεση στο κέντρο της ελληνικής πολιτικής σκηνής. «Είμαι χαρούμενος γιατί ουσιαστικά, νικήσαμε μέσα από την πολιτική της ικανότητας και της λογικής, μετακινήσαμε το κόμμα προς το πολιτικό κέντρο. Οπότε ναι, υπάρχει μέλλον πέρα από τον λαϊκισμό», είπε ο πρωθυπουργός στο Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ