Με το... κιάλι η άρση των capital controls - Συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων

Με το... κιάλι η άρση των capital controls - Συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων
Σε «συναγερμό» βρίσκονται οι τραπεζικές διοικήσεις για τις επιπτώσεις από την καθυστέρηση της αξιολόγησης στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Οι καταθέσεις των ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν νέα μείωση κλιμακώνοντας έτσι τις ανησυχίες για τη ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάει μετ΄ επιτάσεως εδώ και τώρα κλείσιμο της αξιολόγησης.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών υποχώρησαν στα 119,07 δισ. ευρώ έναντι 119,75 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Το συγκεκριμένο ποσό είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2001.
Οι καταθέσεις στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό από τα 238 δισ. ευρώ που ήταν το υψηλότερο στον Σεπτέμβριο του 2009.

Η αύξηση του ορίου του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση για το σύστημα, μετά τις εκροές καταθέσεων στο α’ τρίμηνο.

Από την αρχή του έτους οι καταθέσεις συνεχίζουν να υποχωρούν, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αυξάνουν τη χρηματοδότηση από τον «ακριβό» έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας. Είναι σαφές πως αν συνεχιστεί η εν λόγω τάση, η σύσφιξη των capital controls δεν μπορεί να αποκλειστεί. Με αποτέλεσμα να απομακρύνεται από τον ορίζοντα περαιτέρω κινήσεις από την ΤτΕ για χαλάρωση των capital controls, με στόχο την πλήρη άρση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ