Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Μαζί με τους επενδυτές έρχεται και ο... εισαγγελέας

Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Μαζί με τους επενδυτές έρχεται και ο... εισαγγελέας
Φουρτούνα στα ήρεμα νερά του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης φαίνεται να προκαλεί η προκαταρκτική έρευνα για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης

που παρήγγειλε ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης, με βάση τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι πρόεδροι σωματείων των εργαζομένων του λιμανιού. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι αύριο αναμένονται τα αποκαλυπτήρια των δεσμευτικών προσφορών για το 67% του Οργανισμού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα συμμετάσχουν τέσσερα ενδιαφερόμενα επιχειρηματικά σχήματα. Θα είναι δηλαδή…. ο πρώτος διαγωνισμός της τελευταίας πενταετίας, στο πλαίσιο και των υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές της για τις ιδιωτικοποιήσεις, στον οποίο θα συμμετάσχει πάνω από ένας επενδυτής και θα υπάρξει πραγματικός ανταγωνισμός. Κάτι που σημαίνει ότι και το τίμημα θα πετάξει. Να τονίσουμε ότι η απόκτηση του ΟΛΘ έχει κομβική σημασία ειδικά για τον όμιλο Σαββίδη, και τα στρατηγικά του σχέδια στην Ελλάδα και αποτελεί τον στόχο που ξεχωρίζει στα πολύπλευρα σχέδια επενδύσεων που είναι σε εξέλιξη. Ο όμιλος βλέπει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του λιμανιού που βρίσκεται στο σταυροδρόμι Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης και μπορεί να γίνει το κύριο εξαγωγικό λιμάνι της χώρας λόγω της εγγύτητάς του με τις αγορές των Βαλκανίων. Ταυτόχρονα η στρατηγική σημασία του λιμανιού είναι μεγάλη για τον όμιλο λόγω των συνεργιών που εν δυνάμει μπορεί να δημιουργήσει. Όπως επισημαίνει πηγή κοντά στη διοίκηση , αν και το 2017 είναι μια κρίσιμη χρονιά για την ανάπτυξη των επενδυτικών σχεδίων σε όλους τους τομείς, τη βιομηχανία, τον τουρισμό, και τα media, με στόχο να αυξήσει την υπεραξία κάθε επιχείρησης στην οποία θα συμμετάσχει, η μεγαλύτερη επιτυχία θα είναι η συμμετοχή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η μεγάλη αξία του λιμανιού και ο διακαής πόθος…. των ενδιαφερόμενων να το αποκτήσουν θα ανεβάσει τον πήχη του τιμήματος αρκετά.

Η έρευνα
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, η έρευνα ανατέθηκε σε ειδική προανακριτική υπηρεσία, ενώ το αδίκημα που ερευνάται είναι αυτό της απιστίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Στο πλαίσιο της έρευνας, που ξεκινά με βάση τη μηνυτήρια αναφορά των εργαζομένων, θα κληθούν να καταθέσουν μια σειρά προτεινόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι ενεπλάκησαν με τα θέματα του ΟΛΘ. Όπως επισημαίνεται στην 42 σελίδων μηνυτήρια αναφορά, που στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, «η παρούσα αναφορά μας σχετίζεται με τη συνολική συνειδητή απαξίωση της δημόσιας κοινωφελούς εταιρίας με την επωνυμία ΟΛΘ ΑΕ και την εντεύθεν ζημιά του ελληνικού Δημοσίου, η οποία προέρχεται τόσο από την ιδιωτικοποίηση αυτή καθ' αυτή όσο κι από το πλαίσιο και τη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού ποσοστού ύψους 67% του μετοχικού της κεφαλαίου, που επιλέχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ και συνιστούν πράξεις και παραλείψεις που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του λιμένα Θεσσαλονίκης και έχουν ως εκ τούτου έκδηλο ποινικό ενδιαφέρον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ