Γιατί αγχώνει τους τραπεζίτες η επίσκεψη της Νουί την Τρίτη

Γιατί αγχώνει τους τραπεζίτες η επίσκεψη της Νουί την Τρίτη
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας φτάνει στην Αθήνα η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο μετά και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο κλείσιμο της αξιολόγησης και τις επιπτώσεις της στην υλοποίηση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης τους.

Ηδη οι τραπεζίτες άρχισαν να αγχώνονται, αφού αν δεν πετύχουν τους στόχους μείωσης των ανοιγμάτων τους, κινδυνεύουν ακόμη και με παύση, διότι στην περίπτωση που μία τράπεζα εμφανίζει αποκλίσεις στις τριμηνιαίες «αποδόσεις» της και δεν προχωρά στις απαραίτητες... διορθώσεις, η εποπτική αρχή θα επιβάλλει ποινές που μπορούν να φτάνουν έως και την αντικατάσταση διοικητικών στελεχών.

Σύμφωνα με το τριετές πλάνο που έχουν συμφωνήσει οι τράπεζες με τον SSM, από τα 106,9 δισ. ευρώ συνολικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016, θα πρέπει να επιτύχουν μείωση στα 103,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2017. Στη συνέχεια, οι στόχοι μείωσης έχουν καθοριστεί στα 102 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 και στα 98,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Αν λοιπόν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο τον Ιανουάριο τα "κόκκινα" δάνεια αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ αντί να μειωθούν και ότι ο εξωδικαστικός πάει για μετά το καλοκαίρι, τότε αντιλαμβάνεστε γιατί υπάρχει έντονος προβληματισμός στις τάξεις των τραπεζικών στελεχών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ