Ποιες θυγατρικές του πουλάει ο όμιλος της Εθνικής – Οι μνηστήρες

Ποιες θυγατρικές του πουλάει ο όμιλος της Εθνικής – Οι μνηστήρες
Την South African Bank of Athens (SABA) την Εθνική Ασφαλιστική, την Βanca Romaneasca και την Εθνική Κύπρου περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή ο κατάλογος των προς πώληση θυγατρικών του ομίλου της Εθνικής. Πρόκειται για κινήσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, στην κατεύθυνση της περαιτέρω προώθησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης το οποίο έχει ήδη προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά την τελευταία διετία.

Χθες η Εθνική ανακοίνωσε την πώληση της θυγατρικής της στη Νότια Αφρική South African Bank of Athens, ενώ προχωρά η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και των θυγατρικών σε Ρουμανία και Κύπρο.

Η Εθνική Ασφαλιστική

Η Εθνική Ασφαλιστική είναι το μεγαλύτερο asset του ομίλου και η διαδικασία πώλησης «τρέχει» με προοπτική να έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές ως το τέλος του τρέχοντος μηνός. Οι πληροφορίες φέρουν ως βασικούς ενδιαφερόμενους τον κινεζικό όμιλο Fosun, την κοινοπραξία των John Calamos, Αριστείδη Χαλικιά και Exin Group και δύο ακόμη κινεζικές εταιρείες, τις Wintime και Gongbao, ενώ το fund Αpollo φαίνεται να μην επιθυμεί να συνεχίσει στη διαδικασία. Το ζητούμενο πλέον είναι το τίμημα που θα επιτύχει η Εθνική Ασφαλιστική, η οποία αποτιμάται μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ, έχοντας εγγραφεί στα βιβλία της μητρικής στο ποσό των 750 εκατ. ευρώ. Τίμημα πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ δεν θα έχει επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας και με την έννοια αυτή αποτελεί ένα όριο, εκτιμούν αναλυτές. Η ασφαλιστική έχει ως «προίκα» την παροχή στον αγοραστή μιας πολυετούς συμφωνίας για αποκλειστική διανομή τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων από το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας.

Οι θυγατρικές εξωτερικού

Όσον αφορά τις θυγατρικές εξωτερικού, η Εθνική έχει αποχωρήσει από την Τουρκία, σε μια κίνηση που της επέτρεψε να αποπληρώσει τα CoCos, και τη Βουλγαρία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η αποεπένδυση από τη Ρουμανία και την Κύπρο, όπου θα διατηρήσει παρουσία με κατάστημα. Αναμένεται ότι δεσμευτικές προσφορές για την Βanca Romaneasca θα υποβληθούν μετά το Πάσχα και καταγράφεται ήδη ενδιαφέρον από τράπεζες και private equity funds, καθώς η ρουμανική αγορά έχει προοπτικές. Η παράταση στη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Κύπρου έφερε δύο ακόμη προσφορές πέραν εκείνης από την κοινοπραξία Atlas-Elements, από την Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου, η οποία έχει εξαγοραστεί από τη Holding M. Sehnaoui SAL και από fund με έδρα στο Ντουμπάι.

Πώληση της South African Bank of Athens

Χθες η Εθνική ανακοίνωσε την πώληση της South African Bank of Athens και συγκεκριμένα του 99,81% στην AFGRI Holdings, που είναι ηγετική εταιρεία παροχής αγροτικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς και επεξεργασίας τροφίμων, η οποία δραστηριοποιείται στη Νότια Αφρική, σε 14 λοιπές χώρες της Αφρικής, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δυτική Αυστραλία. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα ενισχύσει τον proforma δείκτη CET1 της τράπεζας για το τρίτο τρίμηνο του 2016, κατά 5 μονάδες βάσης και τη ρευστότητα κατά 55 εκατ. ευρώ. Η SABA ιδρύθηκε το 1947, δραστηριοποιείται στη Νότια Αφρική και παρέχει ολοκληρωμένες επιχειρηματικές τραπεζικές λύσεις σε μεσαίου μεγέθους τοπικές επιχειρήσεις, καθώς και εξειδικευμένες λύσεις συναλλακτικής τραπεζικής στην ευρύτερη αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ