Στη Μυτιλήνη ο Τσιρώνης

Στη Μυτιλήνη ο Τσιρώνης
Στη Μυτιλήνη βρίσκεται από το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης. Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στα γραφεία της οποίας συμμετείχε σε σύσκεψη με την περιφερειάρχη, Χριστιάνα Καλογήρου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν στον κ. Τσιρώνη από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Πολιτικής Κώστα Αδαμίδη, αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι των νησιών του βορείου Αιγαίου καθώς και τα σοβαρά αναπτυξιακά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.

Συγκεκριμένα τον κ. Τσιρώνη τέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής ζητήματα:

Προβλήματα ενιαίας ενίσχυσης καθώς κρίνεται απαραίτητη η σωστή χαρτογράφηση των αγροτεμαχίων. Ανάδειξη των τοπικών φυλών προβάτου, όπως της Λέσβου, της Χίου και της Λήμνου. Προσδιορισμός και ταυτοποίηση της σαρδέλας Καλλονής, ως προϊόντος ΠΟΠ ή ΠΓΕ, καθώς και των τυροκομικών προϊόντων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπως και λοιπών παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων. Φράγμα ποταμού Τσικνιά. Διερεύνηση δυνατότητας άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των αγελαδοτρόφων της Χίου. Άμεση καταγραφή των ζημιών από χιονοπτώσεις και καταβολή αποζημιώσεων. Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, εκτός των άλλων, ζήτησε άμεσες λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού τομέα. Τόνισε δε χαρακτηριστικά πως «τα νησιά του Βορείου Αιγαίου παράγουν υψηλής ποιότητας και μεγάλης διατροφικής αξίας προϊόντα που πολλές φορές τα χαρακτηρίζει και η μοναδικότητα. Οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι πολλές και αναμένουμε τόσο την επίλυση των προβλημάτων, όσο και συμπαράσταση στην αναπτυξιακή προσπάθεια του αγροτικού τομέα των νησιών μας».

Από την πλευρά του ο υπουργός τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν το νησιώτικο χώρο, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των επιδοτήσεων δήλωσε: «Επιτύχαμε τη μείωση του χρόνου απόδοσης των επιδοτήσεων στους αγρότες σε επτά μήνες, στόχος τώρα είναι να πέσουν κάτω από έξι μήνες. Κάνουμε σημαντικά βήματα και στο θέμα της προβολής και προώθησης των τοπικών προϊόντων. Επιδιώκουμε την αναγνωρισιμότητα των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές».

Στη συνέχεια ο κ. Τσιρώνης επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ενώ αυτή τη στιγμή επισκέπτεται το Δήμο Λέσβου. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με αγροτικούς φορείς στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, ενώ το απόγευμα, ο Γ. Τσιρώνης θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στον Παπάδο Γέρα, με θέμα τα αγροτικά ζητήματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ