Υπ. Εσωτερικών: Οι στόχοι του έτους 2016 έχουν υπερκαλυφθεί

Υπ. Εσωτερικών: Οι στόχοι του έτους 2016 έχουν υπερκαλυφθεί
«Η προσπάθεια της ΝΔ να προκαλέσει εντυπώσεις για τα θέματα απορρόφησης του ΕΣΠΑ εκπλήσσει οποιονδήποτε καλόπιστο παρατηρητή», υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως λένε «οι στόχοι του έτους 2016 για την απορρόφηση των κονδυλίων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 έχουν όχι μόνο επιτευχθεί αλλά έχουν υπερκαλυφθεί. Επομένως οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται ότι στα θέματα ΕΣΠΑ δεν υπάρχει προνομιακό πεδίο αντιπολίτευσης για τη ΝΔ».

Υπενθυμίζεται ότι, μετά από έναν αγώνα δρόμου το 2015 για την εξυγίανση των προγραμμάτων και την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων, η Ελλάδα κατατάχτηκε πρώτη μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ στο ποσοστό απορρόφησης στα προγράμματα της περιόδου 2007-2013.

Συνεχίζοντας τις υψηλές επιδόσεις, τη φετινή χρονιά όχι μόνο επιτυγχάνεται ο στόχος απορρόφησης του 7% για το ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, η απορρόφηση αναμένεται να προσεγγίσει το 10%. Αυτό σημαίνει ότι η υπερκάλυψη του στόχου, δηλαδή η αυξημένη απορρόφηση πόρων, είναι πιθανόν να πλησιάσει ή να υπερβεί μέχρι και κατά 50% τον συμφωνημένο με την Κομισιόν στόχο.

Επίσης σημαίνει ότι σε μια περίοδο πιεστικών δημοσιονομικών συνθηκών, προστίθεται ήδη στα δημόσια έσοδα κοινοτική συνδρομή η οποία θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, στο ίδιο χρονικό σημείο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, στο τέλος του 2009, με πολύ ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, η απορρόφηση έφτανε μόλις στο 1,5%.

Επίσης, σημειώνεται ότι η Ελλάδα ενεργοποίησε τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ. Έχει ήδη ενεργοποιηθεί πάνω από το 50% του νέου ΕΣΠΑ (προσκλήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ) και έχουν ανασχεδιαστεί οι δράσεις επιχειρηματικότητας με βάση κρίσιμες κεντρικές κατευθύνσεις: ενίσχυση των συνεργασιών, της έρευνας και καινοτομίας, της εξωστρέφειας, στήριξη των νέων επιστημόνων.

Η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου και κατά το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση πόρων από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, το δυνατόν συντομότερο, φέρνει αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται τόσο στις ενέργειες των υπηρεσιών του Υπουργείου όσο και στην άριστη συνεργασία με τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης. Τόσο τα τομεακά όσο και τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα επιτυγχάνουν ήδη τους στόχους τους και αποτελούν παράδειγμα για την αποτελεσματική συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης και δικαιούχων.

Οι επιδόσεις αυτές δεν μένουν στο επίπεδο της «ευημερίας των αριθμών» αλλά αποτελούν σημαντικά επιτεύγματα ουσίας για την οικονομική και κοινωνική καθημερινότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών.

Με το οριστικό κλείσιμο του έτους θα ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία τόσο από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης όσο και από την Κομισιόν, τα οποία με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία θα κρύβουν εκπλήξεις για όσους εξακολουθούν να μεμψιμοιρούν, να κινδυνολογούν και να βλέπουν μια δική τους πραγματικότητα, καταλήγουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ