Σε ποια νησιά θα ισχύσει η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ

Σε ποια νησιά θα ισχύσει η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ
Αναστέλλεται η προγραμματισμένη από 1.1.2017 αύξηση κατά 30% των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου όπως προκύπτει από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η αναστολή αφορά στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Κάλυμνο (πιθανώς) και τα νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής, τα οποία όπως είπε και ο Αλ. Τσίπρας, έχουν πληγεί ιδιαίτερα λόγω των μεταναστευτικών ροών.

Το μέτρο το οποίο αναστέλλεται, αφορούσε στην εφαρμογή της τελευταίας, τρίτης φάσης αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης, για την εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στα νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου τα οποία δέχθηκαν το βάρος των προσφυγικών ροών,οι συντελεστές ΦΠΑ θα παραμείνουν στα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% που είναι μειωμένα κατά 30% σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα, δηλαδή δεν θα αυξηθούν στο 6%, στο 13% και στο 24% από την 1η-1-2017, όπως προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ.

Η ευχάριστη αυτή εξέλιξη σημαίνει ότι στα συγκεκριμένα νησιά οι πολίτες θα γλιτώσουν από ανατιμήσεις-φωτιά σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ