Τσίπρας: 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή ΦΠΑ στα νησιά με πρόσφυγες

Τσίπρας: 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή ΦΠΑ στα νησιά με πρόσφυγες
Το μήνυμα ότι σε αυτά τα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου, όπως είπε, σε κάθε βήμα προς την κανονικότητα η κυβέρνηση θα αποκαθιστά τις αδικίες που διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια, έστειλε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τηλεοπτικό μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό. Και επί λέξει, «αυτοί που σήκωσαν περισσότερο τα βάρη της κρίσης, θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν δικαίωμα στα οφέλη της ανάπτυξης».

Προς επίρρωσιν αυτού, προέβη σε δύο απτές, μετρήσιμες εξαγγελίες προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους κατοίκους του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Εξαγγελίες στοχευμένες συν τοις άλλοις, αφού οι κατηγορίες αυτές του πληθυσμού είναι που σήκωσαν το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης στα δύο κορυφαία ζητήματα που την απασχολούν: την οικονομική κρίση (οι χαμηλοσυνταξιούχοι ) και το προσφυγικό (οι νησιώτες).

Η υπεραπόδοση των εσόδων, λοιπόν, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προβεί σε κοινωνική αναδιανομή, και πρώτα, προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, εκείνους που από το 2010 και μετά έβλεπαν τις συντάξεις τους να μειώνονται, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός. Με την αποψινή της εξαγγελία, η κυβέρνηση κάνει πράξη την παλαιότερη εξαγγελία της για 13η σύνταξη, αφού το σημερινό μέτρο έρχεται λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, συμπλήρωσε.

Στα οικονομικά στοιχεία της εξαγγελίας, η κυβέρνηση χορηγεί 617 εκατομμύρια ευρώ σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους που παίρνουν κάτω από 850 ευρώ μηνιαίως, και μάλιστα αντισυμμετρικά, από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή όσοι λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις, θα πάρουν μεγαλύτερο βοήθημα, που μπορεί να αποδειχθεί πολλαπλάσιο από τη μηνιαία σύνταξη, διευκρίνισε εξάλλου ο πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση κανείς από τους επωφελούμενους συνταξιούχους δεν θα πάρει ποσό μικρότερο των 300 ευρώ.

Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός κατέδειξε ότι η εξαγγελία αυτή δεν τελειώνει απόψε, αφού, όπως σημείωσε, όσο τα περιθώρια θα διευρύνονται, τόσο σημαντικότερη θα είναι η αναδιανομή. Ας σημειωθεί ότι στο σημείο αυτό των δηλώσεών του, κατέδειξε ότι η συμφωνία με τους εταίρους θα τηρηθεί στο ακέραιο, ταυτόχρονα όμως με τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Η δεύτερη εξαγγελία αφορούσε τους νησιώτες του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι υποδέχθηκαν τα προσφυγικά κύματα και χάρη στους οποίους κρατήθηκαν ψηλά οι σημαίες της Ευρώπης, σύμφωνα με την πρωθυπουργική διατύπωση. Αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά και για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση, ήταν η δέσμευση του Αλ. Τσίπρα: «Τους χρωστούν η Ευρώπη και η ελληνική Πολιτεία», ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το πλεόνασμα σε αναδιανεμητικούς σκοπούς, υπέρ των πιο αδύναμων της κοινωνίας, θύμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην ένταξη δυόμιση εκατομμυρίων συμπολιτών μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επίσης το Πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ή την πρόσληψη 5.000 νοσηλευτών και γιατρών.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις τους υπογραμμίζοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού και πώς χάρη σε αυτές κρατήθηκε όρθια η Ευρώπη στο προσφυγικό ζήτημα και την οικονομική κρίση, τώρα όμως «ήλθε η ώρα αυτό να το αναγνωρίσει εμπράκτως η Ευρώπη», ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας. Αίτημα που διατυπώνεται στην κρισιμότερη καμπή της διαπραγμάτευσης. Για αυτήν μίλησε άλλωστε στη συνέχεια, προβλέποντας το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, χωρίς όμως, όπως τόνισε, υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις. Αμέσως νωρίτερα είχε χαιρετίσει την ανακοίνωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα επιτρέψουν την έξοδο στις αγορές, την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία.

«Θα βγούμε από την κρίση και θα βγούμε όρθιοι και πιο δυνατοί», ήταν το «δια ταύτα» των δηλώσεων Τσίπρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ