Χουλιαράκης: Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τη β' αξιολόγηση πριν τα Χριστούγεννα

Χουλιαράκης: Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τη β' αξιολόγηση πριν τα Χριστούγεννα
Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει, ει δυνατόν, πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος εκτίμησε παράλληλα ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, καθώς η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους το 2018.

Σε ομιλία του στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο κ. Χουλιαράκης υπενθύμισε πως τρία είναι τα θέματα που εκκρεμούν και πρέπει να κλείσουν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Το δημοσιονομικό, όπου υπάρχει ήδη σημαντική σύγκληση απόψεων, η ενέργεια και το τρίτο και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που είναι «πιο ακανθώδες».

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, η Ελλάδα θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Ερωτηθείς από τον Δημήτρη Παπαδημούλη για το πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο Γ. Χουλιαράκης απάντησε, ότι αυτό, σύμφωνα με την ΕΚΤ, μπορεί να συμβεί υπό δύο προϋποθέσεις: Η μία είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η δεύτερη είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι προς το οποίο βοήθησε η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, «αν και χρειαζόμαστε περισσότερα», είπε ο Γ. Χουλιαράκης.

Αναφορικά με το δημοσιονομικό, ο Γ. Χουλιαράκης είπε, ότι για το 2018 η Ελλάδα προβλέπει ότι θα επιτύχει τους στόχους, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βλέπουν κενό της τάξεως του 0,3% ως 0,4% του ΑΕΠ. Επίσης, από το 2018 και μετά, η κυβέρνηση εκτιμά ότι για περιορισμένο αριθμό ετών θα διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, ωστόσο ο Γ. Χουλιαράκης τόνισε ότι η Ελλάδα «δεν είναι υπέρ μιας τόσο απότομης ανόδου της δημοσιονομικής πορείας». Συνέχισε λέγοντας, ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, διότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους το 2018.

Ο Γ. Χουλιαράκης υπενθύμισε, ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν πρόσθετα μέτρα μετά το 2018 κι ότι το πρόβλημα είναι το ΔΝΤ που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και γι’ αυτό ζητά μέτρα που αντιστοιχούν στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ. Θεωρούμε ότι η θέση του ΔΝΤ είναι εντελώς «ιδεολογική» και υπονομεύει την ομαλή και γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ανέφερε ο Γ. Χουλιαράκης.

Κάθετος εμφανίστηκε σε ό,τι αφορά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, σημειώνοντας ότι έγινε πριν από μερικούς μήνες, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχει περίπτωση να ξανανοίξει το θέμα αυτό. Σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο Γ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί το κατάλληλο έδαφος για ένα δίκαιο συμβιβασμό, στο πλαίσιο των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών και του διεθνούς οργανισμού εργασίας (ILO). Ωστόσο, πρόσθεσε, πως οι ανησυχίες της ελληνικής πλευράς αφορούν πάλι την ιδεολογική στάση του ΔΝΤ. «Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και δεν θα δεχτούμε τίποτα εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

www.dikaiologitika.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ