Στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Κοτζιάς

Στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Κοτζιάς
Εν αναμονή της ανάληψης των καθηκόντων του νέου εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που προεκλογικά είχε μιλήσει σαφώς υπέρ της ανάληψης μεγαλύτερων αμυντικών βαρών από τους νατοϊκούς συμμάχους, διεξάγεται, σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες η τελευταία σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του απερχόμενου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Πρόκειται για μία σύνοδο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος αναχώρησε από την Αθήνα σήμερα το πρωί.

Μία σύνοδος που κατά τη πρώτη ημέρα των εργασιών της, σήμερα, θα εστιάσει στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ και ιδίως στο θέμα της υλοποίησης των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης των σχέσεων ΝΑΤΟ-ΕΕ, που υπογράφηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον περασμένο Ιούλιο. Αφορά κρίσιμα θέματα, όπως οι τομείς στους οποίους θα προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ των δυο οργανισμών, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, καθώς και η συνεργασία στον τομέα της άμυνας του κυβερνοχώρου, η διοργάνωση παράλληλων και συντονισμένων ασκήσεων και η οικοδόμηση δυνατοτήτων τρίτων κρατών-εταίρων των δύο Οργανισμών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Στη σχετική συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Φινλανδίας και Σουηδίας, καθώς και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στη συνέχεια, τα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου πρόκειται να επικεντρωθούν στις προσπάθειες της Συμμαχίας για την Προβολή Σταθερότητας (Projecting Stability) και την ενίσχυση της ασφάλειας στη περιοχή της Νοτίου Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων.

Η ασφάλεια στον ευρωατλαντικό χώρο και η προσέγγιση που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας θα είναι το θέμα που θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα παραθέσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Θέμα για το οποίο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται ότι θα επαναλάβει τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ της διατήρησης ανοιχτών δίαυλων επικοινωνίας με τη Ρωσία και της επανεκκίνησης της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Αύριο, οι εργασίες της συνόδου θα ξεκινήσουν με συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, όπου κύρια σημεία συζήτησης θα αποτελέσουν η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία και η εφαρμογή των Συμφωνιών Μινσκ, ενώ στη συνέχεια οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν με τη συμμετοχή του ειδικού εκπροσώπου του γγ των Ηνωμένων Εθνών για το Αφγανιστάν καθώς και της κ. Μογκερίνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ