Τι λέει ο Τρ. Αλεξιάδης για ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας και ...ανασχηματισμό

Τι λέει ο Τρ. Αλεξιάδης για ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας και ...ανασχηματισμό
Με την υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα να φθάνει τα 2.32 δις. ευρώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει για το 2017 μείωση των γενικών συντελεστών ΦΠΑ αλλά και αυτών που ισχύουν στα νησιά όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Απαραίτητη προϋπόθεση σύμφωνα με τον ίδιο είναι η υπέρβαση των εσόδων να διατηρηθεί στα επίπεδα των 1,2 δις. ευρώ στο τέλος του έτους. Ο κ. Αλεξιάδης αφήνει αιχμές για την στάση των δανειστών όσον αφορά την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων και διατυπώνει την εκτίμηση πως με την εφαρμογή του μέτρου θα προκύψουν εισπράξεις 1 δις. ευρώ.

- Τα φορολογικά έσοδα εμφάνισαν υπέρβαση τον Οκτώβριο. Θα διατηρηθεί αυτή η εικόνα μέχρι και το τέλος του έτους;

Στον τομέα των εσόδων έχουμε την απόλυτη διάψευση όσων έκαναν προπαγάνδα υποστηρίζοντας ότι θα χαθούν οι στόχοι και θα επιβληθεί ο δημοσιονομικός κόφτης. Τους επόμενους τρεις μήνες βεβαίως και θα έχουμε υπέρβαση εσόδων και πιθανόν να έχουμε και υψηλότερη απ΄ αυτή που έχουμε αυτή την στιγμή.

- Στα χρόνια του Μνημονίου είχαμε μεγάλη αύξηση του φορολογικού βάρους. Πότε εκτιμάται θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση συντελεστών;

Από το 2010 και μετά ζήσαμε μία υπέρμετρη φορολόγηση των πολιτών. Και δεν επρόκειτο για μία αύξηση της επιβάρυνσης για αυτούς που δεν πλήρωναν (φοροφυγάδες και λαθρέμποροι) αλλά τα βάρη σήκωσαν οι συνεπείς φορολογούμενοι. Σε κάθε περίπτωση όπως είπε ο πρωθυπουργός με σαφήνεια στην Θεσσαλονίκη, το 2017 είναι το έτος που πρέπει να ξεκινήσουμε από στοχευμένες παρεμβάσεις έτσι ώστε να μειώσουμε φορολογική επιβάρυνση στον φόρο περιουσίας που είναι ο ΕΝΦΙΑ και να δούμε σε ποιους άλλους τομείς θα την περιορίσουμε. Βεβαίως αυτό εξαρτάται από την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

- Μπορείτε να γίνετε ποιο συγκεκριμένος;

Αν δηλαδή στο τέλος του χρόνου έχουμε 1 με 1,2 δις. ευρώ έσοδα πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού τότε έχουμε την δυνατότητα στα χέρια μας ναπούμε ότι επανεξετάζουμε το θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ, το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά και μία σειρά από τέτοιες περιπτώσεις που είναι η αιχμή του δόρατος σε αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Άλλωστε να θυμίσω ότι η επανεξέταση του ΦΠΑ ειδικά στα νησιά προβλέπονταν στο νόμο 4334 τον Ιούλιο του 2015.


Tα τέλη παλαιών και χαμηλής αξίας αυτοκινήτων

- Τα νομοσχέδια για τα αδήλωτα εισοδήματα και τη σύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος έχουν «κολλήσει» στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο. Τι σκοπεύετε να κάνετε;

Επιτρέψτε μου να κάνω μία παρατήρηση. Τον Αύγουστο του 2015 υπήρξε συμφωνία σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Προέβλεπε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και για την Ελλάδα και για τους θεσμούς. Το να έχουμε ένα σύστημα οικιοθελής αποκάλυψης των κεφαλαίων και να έχουμε ένα νομοσχέδιο για την επέκταση των λεγόμενων ηλεκτρονικών συναλλαγών ήταν δέσμευση του νόμου 4336 και έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Διότι αν είχε θεσμοθετηθεί η οικιοθελής αποκάλυψη των κεφαλαίων θα είχαμε ήδη περισσότερα έσοδα Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν στο 1 δις. τον στόχο από την εφαρμογή ενός τέτοιου νομοθετήματος.

- Το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τον ακατάσχετο λογαριασμό θα ψηφιστεί εγκαίρως ώστε να ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2017;

Υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις στο θέμα του ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού (ακατάσχετος λογαριασμός) . Καταλαβαίνω την επιχειρηματολογία κάποιων ότι δεν πρέπει να γίνει αυτός ο λογαριασμός. Εμείς επιμείναμε από την αρχή να γίνει γιατί οι φορείς της αγοράς οι οποίοι το πρότειναν μας εξήγησαν ότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορέσουμε να έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο εφαρμογής και επιτυχίας του νομοσχεδίου για το πλαστικό χρήμα. Δεν μπορούμε να πάμε να πούμε στην επιχείρηση η οποία χρωστά είτε στην Εφορία είτε σε ασφαλιστικό ταμείο, είτε σε προμηθευτή να βάλει POS γιατί θα σου προτάξει το επιχείρημα: «Μα αν βάλω την άλλη ημέρα το πρωί ότι εισπράξω θα μου κατασχεθεί».

- Ποια θα είναι τα βασικά στοιχεία του λογαριασμού αυτού;

Από τον ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό θα πληρώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών και δεν θα υπάρχει δυνατότητα κατάσχεσης. Δηλαδή αν μία επιχείρηση από τον λογαριασμό αυτό πληρώνει τις φορολογικές της υποχρεώσεις τις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις, την μισθοδοσία τους προμηθευτές, τις ΔΕΚΟ και το ενοίκιο είμαστε καλυμμένοι. Αν εμείς δώσουμε δυνατότητα όλα αυτά να είναι ακατάσχετα και στο υπόλοιπο που μένει να υπάρχει δυνατότητα δέσμευσης ή κατάσχεσης τότε νομίζω πως πάμε σε μία πολύ καλή λύση. Σταδιακά αποκτάμε συμμάχους και νομίζω ότι είμαστε κοντά σε μία τέτοια λύση.

- Θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας του 2017;

Με το σύστημα που παραλάβαμε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα κυκλοφορούν χωρίς να έχουν πληρωθεί τέλη κυκλοφορίας αλλά και χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν παραδώσει πινακίδες. Με το σχέδιό μας θα μειώσουμε πάρα πολύ σε σημείο εκμηδενισμού τα τέλη για ιδιοκτήτες Ι.Χ. που έχουν καταθέσει πινακίδες. Δεν έχει νόημα ένα αυτοκίνητο του 1990 να πληρώνει τέλη 1.000 ευρώ. Ποιο αυτοκίνητο του 1990 έχει σήμερα εμπορική αξία 1.000 ευρώ; Θέλουμε λοιπόν να ελαφρύνουμε παλιά και χαμηλής αξίας αυτοκίνητα που μπορεί να είναι και μεγάλου κυβισμού. Μεταφέρουμε το φορολογικό βάρος αυτό σε νεότερα και ακριβά αυτοκίνητα. Δεν έχουμε λόγο να επιβαρύνουμε φθηνά και μικρά αυτοκίνητα αυτά που έχει ο περισσότερος κόσμος.

- Στην επικαιρότητα βρίσκεται το θέμα του ανασχηματισμού. Θέλει «φρεσκάρισμα» η κυβέρνηση;

Νομίζω ότι ο τρόπος που το περιέγραψε ο πρωθυπουργός σε ανάλογη ερώτηση στην ΔΕΘ αποτελεί την πιο επαρκή απάντηση. Βεβαίως και πρέπει οι υπουργοί να είμαστε σε μία διαρκή διαδικασία κρίσης όχι με το βλέμμα στον επόμενο ανασχηματισμό, αλίμονο, αλλά επειδή κάθε υπουργός πρέπει να είναι αποτελεσματικός. Θεωρώ ότι πρέπει να κρινόμαστε. Στους δε τομείς του κυβερνητικού έργου που δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι και που δεν έχει υπάρξει ο συντονισμός και η ανάλογη αποδοτικότητα, βεβαίως και πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις. Επίσης, είναι σημαντικό ο υπουργός να κρίνεται όχι με βάση τις δημόσιες σχέσεις που έχει με ορισμένα ΜΜΕ ή ισχυρούς παράγοντες αλλά από το πραγματικό του έργο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ