Γιούνκερ-Τουσκ: Eντυπωσιακή η πτώση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα

Γιούνκερ-Τουσκ: Eντυπωσιακή η πτώση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα
Την εντυπωσιακή πτώση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα υπογράμμισαν σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η σχετική αναφορά έγινε στο πλαίσιο του απολογισμού για το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, 20-21 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, η πτώση των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά υπολογίζεται στο 98%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο κ. Γιούνκερ προέβαλε με νούμερα την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας.

Όπως δήλωσε, έξι μήνες πριν τη συμφωνία έφθασαν στην Ελλάδα 739.000 μετανάστες, ενώ έξι μήνες μετά τη συμφωνία μειώθηκαν στις 18.000. Ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2015, 582 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίου, ανάμεσα στην Ελλάδα και Τουρκία, ενώ ο αριθμός των πνιγμών ή των αγνοουμένων την ίδια περίοδο του 2016 μειώθηκε στους 48, που όσο σημαντικός και εάν είναι ο κάθε θάνατος, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι έχουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα, σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

«Γι' αυτόν τον λόγο αυτό, θα πρέπει να εξακολουθήσουμε τη βοήθεια προς την Ελλάδα, να ενισχύσουμε το προσωπικό της επί τόπου, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, η επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των μεταναστών και της επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ