Διέρρευσε η άποψη της Μέι για το Brexit

Διέρρευσε η άποψη της Μέι για το Brexit
Η νυν πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είχε προειδοποιήσει, σε κλειστή ομιλία της σε στελέχη επενδυτικών τραπεζών πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, ότι πολλές εταιρείες θα επέλεγαν να εγκαταλείψουν τη χώρα εάν η επιλογή του Brexit επικρατούσε.

Ηχογραφημένο υλικό από ομιλία της σε στελέχη της Goldman Sachs, το οποίο βρέθηκε στα χέρια του Guardian, αποκαλύπτει ότι η τότε υπουργός Εσωτερικών είχε σημαντικές ανησυχίες για το τι θα συνέβαινε εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεγε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και τελικά συνέβη.

Οι απόψεις της έρχονται σε αντίθεση με τις δημόσιες ομιλίες της, οι οποίες είχαν αποθαρρύνει τους ψηφοφόρους του Bremain, δηλαδή της παραμονής του Η.Β. στην Ε.Ε., μολονότι και η ίδια είχε ταχθεί - αν και χωρίς ιδιαίτερο πάθος - υπέρ της αποφυγής του Brexit.

Μιλώντας στο Λονδίνο στις 26 Μαΐου, η κ. Μέι είχε εκθέσει εντελώς ανοικτά τα οικονομικά οφέλη της παραμονής του Η.Β. στην Ε.Ε., ενώ είχε δηλώσει ότι ήλθε η ώρα η Μεγάλη Βρετανία να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στην Ένωση και οι ψηφοφόροι να κοιτάξουν στο μέλλον αντί στο παρελθόν.

«Νομίζω ότι τα οικονομικά επιχειρήματα είναι ξεκάθαρα», είχε πει. «Θεωρώ ότι το να είναι μία χώρα μέρος μιας αγοράς 500 εκατομμυρίων πολιτών είναι σημαντικό. Θεωρώ, όπως είπα και νωρίτερα, ότι πολλοί άνθρωποι θα επενδύσουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ακριβώς επειδή η χώρα αποτελεί μέρος της Ε.Ε.

«Εάν δεν αποτελούσαμε μέρος της Ευρώπης, πιστεύω ότι θα υπήρχαν εταιρείες και επιχειρήσεις που θα εξέταζαν εάν θα έπρεπε να αναπτύξουν παρουσία στην υπόλοιπη Ευρώπη και όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι υπάρχουν προφανή οικονομικά οφέλη από το Bremain», είχε καταλήξει.
Σχολιαστές και δημοσιολόγοι επισημαίνουν ότι ως πρωθυπουργός και ηγέτιδα του κυβερνώντος, κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος, η κ. Μέι στις δημόσιες τοποθετήσεις της δείχνει να αγνοεί τα ίδια επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιούσε ως του Bremain.

πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ