Τσίπρας: Εφικτό η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE μέχρι τέλος του χρόνου

Τσίπρας: Εφικτό η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE μέχρι τέλος του χρόνου
Εθεσα σε όλους τους συνομιλητές μου (Μέρκελ, Ολάντ) την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές, τόνισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο Κορυφής, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε στο περιθώριο τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο όσο και με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Εμείς, σημείωσε, τηρούμε τις υποχρεώσεις, έχουμε θετικά νέα, καθώς επιστρέφουμε σε συνθήκες ανάπτυξης. Χρειάζεται ένα ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα, που δεν μπορεί να δοθεί με συνεχείς καθυστερήσεις. Πρέπει να ενταχθούμε το συντομότερο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε η Ελλάδα να γίνει πόλος επενδύσεων.

Πιστεύω ότι οι συνομιλητές μου κατανόησαν την ανάγκη, υπογράμμισε. Θεωρώ ότι κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη, ενόψει και μιας κρίσιμης εκλογικής χρονιάς για πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι πιστεύει πως «είναι εφικτό μέχρι το Eurogroup του Δεκέμβρη να έχουμε θετικές αποφάσεις, ώστε είτε μέχρι το τέλος του χρόνου είτε στις αρχές της νέας χρονιάς, η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE».

Αυτό περιμένει η επενδυτική κοινότητα για να διαπιστώσει ότι η κρίση είναι πίσω μας.

Το χρονοδιάγραμμα το βλέπουμε από κοινού, σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση. Υπάρχει σε εξέλιξη η β' αξιολόγηση και περιμένουμε στο Eurogroup του Δεκέμβρη να οριστικοποιηθούν μέτρα για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι του χρέους και τα επόμενα.

Όπως είπε, στην απόφαση του Μαΐου τέθηκε το όριο 15% του ΑΕΠ στις πληρωμές χρέους και η γενική περιγραφή για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Ομως, τόνισε, το αρνητικό του Μαΐου δεν ήταν η απόφαση αλλά ότι αμέσως μετά, στη συνέντευξη Τύπου, είδαμε να επαναλαμβάνεται η διαφωνία μεταξύ των θεσμών, του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων. Εδωσαν έτσι το λάθος μήνυμα στους επενδυτές: «Περιμένετε τον Δεκέμβρη για να δείτε τι θα κάνετε».

Το χρονοδιάγραμμα είναι δεδομένο και αφορά στην ίδια την επιτυχία του προγράμματος. Αν συνεχιστεί η αναβλητικότητα, τίθεται σε κίνδυνο και η ίδια η επιτυχία του προγράμματος, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συζήτηση με την Άνγκελα Μέρκελ έγινε σε καλό κλίμα και ερωτηθείς αν έθεσε θέμα για τον Β. Σόιμπλε και τις δηλώσεις του, απάντησε ότι δεν είναι ευγενικό σε μια συνάντηση πρωθυπουργού - καγκελαρίου να τίθενται θέματα για άλλα μέλη της κυβέρνησης.

«Στις κυβερνήσεις κυβερνούν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων. Δεν θέτω θέματα υπουργών, ζήτησα τις απόψεις και τις θέσεις της», συμπλήρωσε. Αρνήθηκε πάντως να πει τι του είπε η Άνγκελα Μέρκελ καθώς όπως εξήγησε, τηρεί την εμπιστευτικότητα στις συναντήσεις του.

Το προσφυγικό

Στο προσφυγικό έγινε σαφής η αντίθεση που υπάρχει στην Ευρώπη: μια σειρά χωρών που είναι υπέρ των αποκλεισμών και των τειχών και μια σειρά χωρών που τάσσεται υπέρ της αλληλεγγύης, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Εμείς είπαμε ότι η αλληλεγγύη δεν είναι a la carte», τόνισε ο πρωθυπουργός. Σηκώνουμε δυσανάλογο βάρος και τονίσαμε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους. Οι συμφωνίες δεν είναι για να τηρούνται από τους πιο αδύναμους, υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει δέσμευση για εκατοντάδες υπαλλήλους, ειδικούς στις υποθέσεις ασύλου, που θα βοηθούν στην καταγραφή των προσφύγων και σήμερα στα νησιά να είναι μόλις 32.

Είναι απαράδεκτο, προσέθεσε, να υπάρχει απόφαση για 62.000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και να έχουν γίνει μόνο 5.200, όπως απαράδεκτο είναι να έχουμε συμφωνήσει σε αναθεώρηση του Δουβλίνου και κάποιοι να προτείνουν ένα χειρότερο σύστημα.

«Ευτυχώς οι θέσεις μας πιστεύω ότι αντανακλώνται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, όσο και αν κάποιοι λειτουργούν με αστερίσκους στις συμφωνίες κορυφής», τόνισε. Το κείμενο συμπερασμάτων μιλά για ενίσχυση μιας ολοκληρωμένης συλλογικής προσέγγισης στο προσφυγικό.

Δεν μπορούν τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν ευέλικτα την αρχή της αλληλεγγύης, συνέχισε. Αυτό είναι πρόσχημα για να μην τηρούνται οι δεσμεύσεις.

Για να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει τα κράτη μέλη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους σε ότι αφορά την απελευθέρωση της βίζας με την Τουρκία. Πρέπει και η Τουρκία να τηρήσει, όμως τις δεσμεύσεις της, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν γίνεται να εξαιρεθεί η Κύπρος και να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Το Κυπριακό

Βρήκα απόλυτη κατανόηση από Μέρκελ και Ολαντ για το Κυπριακό, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Το πρόβλημα είναι ζήτημα κατοχής και δεν υπάρχει βιώσιμη λύση με παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Ωστόσο, όπως έσπευσε να σημειώσει με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν, «δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς και αισιόδοξοι ότι δημιουργείται θετικό κλίμα για λύση του προβλήματος».

Η Συρία

«Εχουμε δει τις επιπτώσεις των τραγικών εξελίξεων στη Συρία. Είναι απαραίτητος ένας θετικός διπλωματικός ρόλος της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι είναι θετικό ότι επιτεύχθηκε -έστω και εύθραυστη- εκεχειρία.

Το κύριο θέμα συζήτησης είναι οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε και χρειάζεται σημαντική πίεση σε όλες τις μεγάλες δυνάμεις. Χρειάζονται λύσεις που να επουλώνουν τις πληγές. Γι' αυτό καταστήσαμε σαφές ότι δεν βοηθούν οι κυρώσεις (σ.σ. Ρωσία) και το ψυχροπολεμικό κλίμα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Η εμπορική συμφωνία με τον Καναδά

Τον τελευταίο χρόνο πετύχαμε αλλαγές στη συμφωνία που ήταν προβληματική σε πολλά σημεία της, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Με αυτές έχουμε μια συμφωνία αρκετά διαφορετική.

Η Σύνοδος του Νότου

Οπως ανακοίνωσε τέλος ο πρωθυπουργός η νέα Σύνοδος των χωρών του Νότου ορίστηκε για τις 28-29 Ιανουαρίου και θα πραγματοποιηθεί στη Λισσαβόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ