Παπαδημούλης: Οι συζητήσεις με τους δανειστές για προσφυγικό και χρέος έχουν ωριμάσει

Παπαδημούλης: Οι συζητήσεις με τους δανειστές για προσφυγικό και χρέος έχουν ωριμάσει
«Η φιλοδοξία μας να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα της ελάφρυνσης τους χρέους μέσα στους επόμενους μήνες βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση και αναγνώριση και μέσα στο στρατόπεδο των δανειστών» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Οι συζητήσεις, που είχε ο πρωθυπουργός στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο για το Προσφυγικό, αλλά και για το χρέος, δείχνουν ότι από πολλές πλευρές των δανειστών -με εξαίρεση το Βερολίνο και τους πολύ στενούς του συμμάχους- έχει ωριμάσει η ιδέα ότι είναι κοινό συμφέρον μέχρι το τέλος του χρόνου να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup στις 25 Μαΐου» είπε ο κ. Παπαδημούλης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», κληθείς να σχολιάσει το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, για το οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Πρακτορείο Reuters.

«Ο στόχος της κυβέρνησης, αλλά και επιθυμία των δανειστών, για τους δικούς τους λόγους, είναι το τρίτο μνημόνιο να είναι και το τελευταίο» σημείωσε και εξήγησε: «Για να γίνει αυτό, πρέπει το 2018 να μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές κανονικά, όπως όλα τα άλλα κράτη, με λογικά χαμηλά επιτόκια. Αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό αυτό. Επομένως, για να μπορέσουμε να το κάνουμε, πρέπει μέσα στο 2017 να βγούμε με έναν σχεδιασμό, που κάνει ήδη το οικονομικό επιτελείο σε συζήτηση και με τους δανειστές και σε συνεννόηση μαζί τους, να τεστάρουμε τις αγορές με έναν μικρότερο δανεισμό».

«Δε ζητάμε κάτι παραπάνω από αυτό που αποφάσισε το Eurogroup, ζητάμε όσα αποφάσισε το Eurogroup να γίνουν συγκεκριμένα,όχι μόνο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και για τα μεσοπρόσθεσμα» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και διευκρίνισε: «Κάτι τέτοιο θα δώσει ένα σήμα περαιτέρω σταθεροποίησης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα της ελληνικής οικονομίας και θα διευκολύνει τις επενδύσεις, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, για να επιστρέψει με έναν βιώσιμο τρόπο στην ανάπτυξη και να μειώσουμε την ανεργία.

Για το 2017 και το 2018 προβλέπεται από όλους τους παράγοντες μία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ισχυρή, της τάξης του 2,5-3%, και η συγκεκριμενοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους θα δώσει μία περαιτέρω ώθηση και θα εξασφαλίσει βιωσιμότητα και αντοχή αυτής της ανάπτυξης στον χρόνο. Δε θα είναι δηλαδή κάτι πρόσκαιρο, αλλά θα είναι κάτι πιο σημαντικό. Δεν είναι μόνο η δημοσιονομική ανακούφιση, αλλά η αίσθηση ότι αφήνουμε πίσω μας την κρίση και αρχίζουμε σιγά-σιγά να επουλώνουμε τις βαθιές πληγές που κληρονόμησε από όλο αυτό το σοκ της χρεοκοπίας και των μνημονίων η ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε, πάντως, ότι «για λόγους καθαρά πολιτικής σκοπιμότητας από το Βερολίνο και ιδιαίτερα από τη δεξιά πλευρά του Βερολίνου υπάρχει μία προσπάθεια να μη γίνει τίποτα και να αναβληθούν τα πάντα, όσον αφορά τη συγκεκριμενοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους, για μετά τις γερμανικές εκλογές που είναι σε περίπου έναν χρόνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ