Όλη η πρόταση για το «πάγωμα» των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία

Όλη η πρόταση για το «πάγωμα» των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία
«Αυστηρότερη» συγκριτικά με τα όσα είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός, γίνεται η πρόταση της ελληνικής πλευράς η οποία και αφορά στο πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών για όσους ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΟΑΕΕ ή το ΕΤΑΑ δηλαδή τα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο πρωθυπουργός, είχε υποστηρίξει ότι το πάγωμα θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017. Κατόπιν ισχυρών πιέσεων των δανειστών –και χωρίς να θεωρείται δεδομένο ότι το μέτρο θα προχωρήσει- θα μπει πρόσθετη ρήτρα: προκειμένου να παγώσουν τα χρέη τους οι οφειλέτες θα έχουν δύο υποχρεώσεις:
1. Πρώτον να εξοφλούν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Το πάγωμα θα ισχύει μόνο για όσο διάστημα πληρώνονται τα τρέχοντα και σε περίπτωση μη καταβολής μιας δόσης, θα ξεπαγώνουν οι παλαιές οφειλές

2. Δεύτερον να έχουν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές του τελευταίου 4μηνου ή του τελευταίου 6μηνου. Με αυτή τη ρήτρα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πείσει τους δανειστές ότι το μέτρο δεν θα προκαλέσει πάγωμα των εισπράξεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως είπε και χθες ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, οι θεσμοί περιμένουν αναλυτικά στοιχεία για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει το μέτρο στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πείσει την άλλη πλευρά ότι θα υπάρξει αύξηση εσόδων λόγω του ότι θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα των τρεχουσών εισφορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ