Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να κρατήσει τους 55.000 πρόσφυγες

Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να κρατήσει τους 55.000 πρόσφυγες
Τη χειρότερη δυνατή τροπή για την Ελλάδα παίρνει το θέμα των 55.000 προσφύγων στην ελληνική επικράτεια, αφού εγκλωβίζονται οριστικά και επίσημα στην Ελλάδα, ενώ με αφορμή αυτούς, νεκρανασταίνεται το Δουβλίνο, το οποίο υποχρεώνει τα κράτη πρώτης εισόδου να δέχονται πίσω όλους τους αιτούντες άσυλο στη ΕΕ.

Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλο στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή. Ταυτόχρονα, με την απάντησή του αυτή, όχι μόνο μπαίνει τέρμα στις προσδοκίες για ουσιαστική αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου αλλά φαίνεται ότι έχει «ξεχαστεί» πλήρως και η ρητή υποχρέωση απορρόφησης τουλάχιστον 160.000 προσφύγων από αλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Παράλληλα διαφαίνεται και μεθόδευση ανατροπής της εξαίρεσης της Ελλάδας από την εφαρμογή του Δουβλίνου, αφού με την απάντηση του Επιτρόπου, αγνοούνται πλήρως οι αποφάσεις του Ευρ. Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που απαγορεύουν την επιστροφή στη χώρα μας αιτούντων άσυλο που έχουν καταγραφεί εδώ, διότι δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Πιο συγκεκριμενα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε καταθέσει ερώτηση προς την Επιτροπή ζητώντας να μάθει τι θα γίνει με τους 55.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα και αν υπάρχει ευρωπαϊκό σχέδιο στην περίπτωση που η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Ο κ. Αβραμόπουλος στην απάντησή του αναφέρει ότι «οι μετανάστες που είναι σήμερα στην Ελλάδα και ζητούν άσυλο θα αντιμετωπιστούν, εκτός του πλαισίου της εφαρμογής της συμφωνίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο του καθεστώτος μετεγκατάστασης και σύμφωνα με τις διαδικασίες του Δουβλίνου, βάσει των οποίων το κράτος μέλος πρώτης εισόδου δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για όλες τις περιπτώσεις, εφόσον ισχύουν, εν προκειμένω, κριτήρια που άπτονται των οικογενειακών δεσμών ή για άλλους, επιτακτικούς, λόγους.».

Δηλαδή, για να ερμηνεύσουμε σωστά την «αβραμοπούλειο» απάντηση της Κομισιόν, η Ελλάδα θα πρέπει να κρατήσει εδώ τους 55.000 αιτούντες άσυλο εκτός από τους ελάχιστους εκείνους που όπως προβλέπει και το Δουβλίνο έχουν αποδεδειγμένα στενούς οικογενειακούς δεσμούς σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ