Τσίπρας: Κοινωνική στρατηγική σε επτά πυλώνες

Τσίπρας: Κοινωνική στρατηγική σε επτά πυλώνες
Οι παλαιές δυνάμεις σπατάλησαν δισεκατομμύρια ευρώ σε Ολυμπιακούς Αγώνες και μίζες, αλλά τα τελευταία χρόνια οι κοινωνικές δαπάνες μειώθηκαν, σημείωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ΚΥΣΚΟΙΠ.

Η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ευρώπης. Το παλαιό πολιτικό σύστημα ήταν πρόθυμο να αποδεχτεί αυτή την κατάσταση αλλά και τα φαινόμενα ανομίας και φοροδιαφυγής, αρκεί να συνέχιζε να έχει την εξουσία.

Όπως είπε, η κυβέρνηση επέλεξε παρά τα στενά περιθώρια να αναδιανείμει πόρους και να τους διαθέσει για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως η ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων.
Τα επιπλέον 823 εκατ. ευρώ του 2016 δεν είναι αρκετά. Ευελπιστούμε σύντομα οι δαπάνες να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, με την ανάκαμψη και την πολιτική βούληση, για να κινηθούμε προς αυτό τον σκοπό.

Οι επτά πυλώνες

1) Αναβάθμιση του τομέα της υγείας. Μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης μπορεί να λαμβάνει υπηρεσίες σε οποιαδήποτε δομή του δημόσιου συστήματος υγείας. Εκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένα επαρκώς στελεχωμένο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Όπως είπε, έως τώρα λειτουργούσε αποσπασματικά. Σε λίγους μήνες θα είναι ευδιάκριτη στα μάτια των πολιτών η μεταρρύθμιση.

Εκανε λόγο για αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και τη μετατροπή του σε σύγχρονο οργανισμό. Ως τώρα οι φάκελοι με τις συνταγογραφήσεις δεν μπορούσαν καν να ελεγχθούν και στοιβάζονταν σε κούτες. 10 εκατ. κόλλες παράγονται κάθε μήνα, κάνοντας τον έλεγχο αδύνατο. Η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προχώρησε στο σκανάρισμά τους για να γίνεται ο έλεγχος ευκολότερα.
Στις προμήθειες φαρμάκου γινόταν πάρτι διαφθοράς. Με τον ενιαίο κανονισμό παροχών υγείας θα είναι ξεκάθαροι οι κανόνες.

2) Η κοινωνική ασφάλιση. Πετύχαμε απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων αλλά και την καθιέρωση Εθνικής Σύνταξης. Επανεκκίνησε η καταβολή των εφάπαξ που είχε παγώσει από το 2013. Εως το 2017 θα δοθούν 1,6 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό.

3) Δίχτυ προστασίας στους πιο αδύναμους. Το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης που όταν το εισάγαμε θεωρήθηκε «μονομερής ενέργεια». Σήμερα προσφέρει δωρεάν ρεύμα και νερό σε νοικοκυριά που έχουν ανάγκη, ενώ οι άνεργοι δεν πληρώνουν εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

4) Η προστασία της εργασίας. Πρέπει να σταματήσει η λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της υπάρχουσας απορρύθμισης. Εχει ξεκινήσει η διαβούλευση με την ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που λαμβάνει υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές. Επιδίωξη είναι να επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις, να μην αυξηθεί το όριο ομαδικών απολύσεων και να μην περάσει το λοκ άουτ στις απεργίες.

5) Αναδιοργάνωση προγραμμάτων για την ανεργία. Αποκλιμακώνεται αλλά αυτό δεν αρκεί γιατί παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Επανασχεδιάσαμε τα προγράμματα για να πηγαίνουν τα χρήματα στους δικαιούχους αντί σε κάποια ιδιωτικά ΙΕΚ. Τα προγράμματα στους Δήμους έχουν διάστημα οκτώ μηνών για να υπάρχει δυνατότητα για επίδομα ανεργίας.

6) Στεγαστική πολιτική. Με τη συμφωνία που πετύχαμε καλύπτεται το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό δανειοληπτών πρώτης κατοικίας. Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε όμως και το εκρηκτικό πρόβλημα της «αστεγίας». Εστιάζουμε και στη ρύθμιση οφειλών δικαιούχων του ΟΕΔ.

7) Παιδεία. Προχωράμε στην μεταρρύθμιση ενώ θα γίνει προσπάθεια και για ένταξη το φθινόπωρο των προσφυγόπουλων στο Δημόσιο Σύστημα.

Το ΕΚΑΣ

Για να επουλώσουμε την πληγή που άνοιξε η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ (θέμα για το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά σημειώνοντας ότι είχε αποδεχτεί την άμεση και πλήρη κατάργησή της) θα κάνουμε «όσα μπορούμε και ότι μπορούμε».

Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε:

Α) Θεσμοθετείται πλήρη απαλλαγή για τους δικαιούχους είχαν μειώσεις στο ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη.

Β) Απαλλάσσονται όσοι χάνουν πάνω από 30 ευρώ ΕΚΑΣ από την εισφορά υγείας 6%.

Γ) Οσοι χάνουν από 115 ευρώ και πάνω μπαίνουν στην προπληρωμένη κάρτα αλληλεγγύης για αγορές στο 1/3 του ποσού που έχασαν

Δ) διατηρείται η ισόποση παροχή του ΕΚΑΣ σε όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Ε) διατηρείται η ισόποση παροχή (από αυτή που χάθηκε από το ΕΚΑΣ) σε ένα από τους δυο συζύγους αν και οι δυο χάνουν το ΕΚΑΣ.

Οι παρεμβάσεις ξεκινούν τον επόμενο μήνα. Όπως είπε έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για φέτος και στόχος είναι να γίνει το ίδιο την επόμενη διετία έως ότου δηλαδή αρχίσει η Εθνική Σύνταξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ