Πώς επηρεάζει την ελληνική οικονομία το πραξικόπημα στην Τουρκία

Πώς επηρεάζει την ελληνική οικονομία το πραξικόπημα στην Τουρκία
Το πραξικόπημα στην γειτονική μας χώρα αναμένεται να επηρεάσει την Ελλάδα. Ποια είναι τα θετικά και ποιες οι επιπτώσεις του πραξικοπήματος στην ελληνική οικονομία;

Ας ξεκινήσουμε με τα θετικά που περιορίζονται στον τουριστικό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τηdimokratiki.gr,από το βράδυ της Παρασκευής τα τουριστικά σκάφη, θαλαμηγοί και ιστιοπλοϊκά που βρίσκονταν σε λιμάνια της Τουρκίας αναχωρούν μαζικά ζητώντας να ελλιμενιστούν στα νησιά μας.

Κίνηση παρατηρείται στο κεντρικό λιμάνι της Κω, στην πολεμική σκάλα και στα ανοικτά, καθώς οι θαλαμηγοί καταφθάνουν η μία μετά την άλλη, ζητώντας θέση ελλιμενισμού, ενώ σε ότι αφορά την Μαρίνα όπως δήλωσε ο Σ. Μαραγκός είναι αυξημένη η ζήτηση από τα ξημερώματα του Σαββάτου, ωστόσο οι διαθέσιμες θέσεις είναι ελάχιστες καθώς στον τουριστικό λιμένα φιλοξενούνται σήμερα και αύριο τα ιστιοπλοϊκά σκάφη που μετέχουν στους αγώνες του ‘’ΡΟΔΟΣ GAP’’.

Οι επιπτώσεις

Η τούρικικη αγορά όντας μία από τις σημαντικότρες αγορές γιατην ελληνική οικονομία, το πραξικόπημα και οι επιπτώσεις του προβληματίζουντους μεγάλους ελληνικούς ομίλους που διαθέτουν παρουσία και δραστηριότητα στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, σύμφωνα με τοeconomy365.

Το 2015, η Τουρκία ήταν η τρίτη χώρα προορισμός των ελληνικών εξαγωγών, ενώ κατέχει την 13η θέση ανάμεσα στις χώρες-προμηθευτές της χώρας μας, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Άγκυρα.

Ο όγκος διμερούς εμπορίου πέρυσι ανήλθε σε 3,05 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 31,6 % σε σχέση με το 2014 και το εμπορικό πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδος ανήλθε σε 364 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 82,3 % σε σχέση με το 2014. Το ισοζύγιο χωρίς καύσιμα είναι ελλειμματικό για τη χώρα μας και ανήλθε το 2015 σε 249,4 εκατ. ευρώ.

Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στην Τουρκία την τελευταία 5ετία είναι ορυκτά καύσιμα, βαμβάκι, πλαστικά, σίδηρος/χάλυβας, χαλκός, αλουμίνιο, δημητριακά, λιπάσματα, ενώ την τελευταία τριετία αύξηση εξαγωγών είχαν προϊόντα, όπως καλλυντικά, μηχανολογικός και ηλεκτρικός εξοπλισμός και μεταλλεύματα.

Οι ελληνικές εξαγωγές στο σύνολο σημείωσαν σημαντική μείωση -47,6%, το 2015 έναντι του 2014, αλλά η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην μείωση των εξαγωγών καυσίμων. Το ποσοστό των καυσίμων στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών είναι καθοριστικό και κυμαίνεται από 74% το 2014 σε 51,2% το 2015. Αντίθετα, οι τουρκικές εξαγωγές προς Ελλάδα αυξήθηκαν το 2015 κατά 11,7% και ανήλθαν σε 1,34 δις. ευρώ.

Αν και ακόμη δεν είναι ορατές οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία και κυρίως η αντίδραση της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν την έναρξη μιας νέας περιόδου αστάθειας στη χώρα, το βέβαιο είναι πως η αβεβαιότητα αυτή δεν θα ευνοήσει το επενδυτικό περιβάλλον στην Τουρκία.

Ήδη, πριν τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων 24ωρων, η κυβέρνηση Ερντογάν είχε γνωστοποιήσει την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών προκειμένου να αποκαταστήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και να προσελκύσει νέες ξένες επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Binali Yıldırım ανακοίνωσε ένα νέο οικονομικό «πακέτο» μέτρων με στόχο να προσελκύσει ξένα κεφάλαια. Το «πακέτο» αυτό περιλαμβάνει τη μείωση του φόρου χαρτοσήμου και η απαλλαγή των αλλοδαπών εταιρειών από την φορολόγηση, εφόσον έχουν την έδρα διαχείρισής τους στην Τουρκία. Επιπλέον προβλέπεται η εισαγωγή νέων οικονομικών κινήτρων για επενδύσεις, καθώς στα κίνητρα που δίνονται ανά περιοχή θα προστεθούν νέα βάσει του σχεδιαζόμενου έργου. Η οικονομική ενίσχυση της Τράπεζας Ανάπτυξης και της Exim Bank θα διευκολύνει τη λήψη δανείων από τους επενδυτές και τους εξαγωγείς, σε μια γενικότερη προσπάθεια βελτίωσης της χρηματοδότησης των επιχειρηματιών.

Στο ίδιο κλίμα, ο Υπουργός Οικονομίας Nihat Zeybekci έκανε λόγο για ειδικά επενδυτικά κίνητρα και 20ετή φορολογική απαλλαγή, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις στρατηγικής σημασίας. Αντίστοιχα, ο Υπουργός Ανάπτυξης Lütfi Elvan ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στην περιφερειακή πολιτική της, με την δημιουργία επενδυτικών ζωνών (problem – free zones) και την υιοθέτηση νέων μέτρων με στόχο την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης της τάξης του 4.5%.

Μεταξύ, πάντως, των ξένων επενδυτών που τα τελευταία χρόνια έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στην Τουρκία, συγκαταλέγονται και αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία φτάνουν σε αξία τα 7 δισ. δολάρια, ενώ οι βασικοί τομείς δραστηριοποίησης των ελληνικών εταιρειών είναι τα χρηματοοικονομικά, τα τρόφιμα και η βιομηχανία.

Μεταξύ αυτών, μέχρι πρότινος δέσποζε η επένδυση της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία μέσω της εξαγοράς της Finansbank που ολοκληρώθηκε το 2007. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελληνική εισροή κεφαλαίων στην γείτονα χώρα καθώς το 2006, η Εθνική είχε εξαγοράσει το 46% της Finansbank έναντι 2,1 δις ευρώ και το 2007 απέκτησε το υπόλοιπο ποσοστό έναντι 1,7 δις. ευρώ. Η Εθνική έχει γνωστοποιήσει πως ο νέος ιδιοκτήτης της Finansbank είναι η Τράπεζα του Κατάρ.

Σταθερή παρουσία, αντίθετα, εδώ και χρόνια στην Τουρκία έχει η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Το 2008 απέκτησε έναντι 90 εκατ. ευρώ το 50% της Adocim Cimento Beton που λειτουργεί μονάδα παραγωγής τσιμέντου την περιοχή Tokat, κοντά στην Μαύρη Θάλασσα.

Η ΔΕΗ μέσω της 100% θυγατρικής της «PPC ELEKTRİK» δραστηριοποιείται στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της διασύνδεσης των δύο ηλεκτρικών δικτύων στην περιοχή της Θράκης. Την εμπορική της δραστηριότητά της ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014, αφού προηγουμένως έλαβε σχετική άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή της γειτονικής χώρας.

Ο όμιλος Intracom ήταν από τις ελληνικές πρώτες εταιρείες που επιχείρησαν άνοιγμα στην Τουρκία, συμμετέχοντας με 20% στην εταιρεία πληροφορικής Gantek. Η Intralot σήμερα διαθέτει επίσης σημαντική δραστηριότητα στη χώρα μέσω της θυγατρικής Inteltek, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση και της προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού για το Iddaa, το τουρκικό «Πάνε Στοίχημα».

Ακόμη, ο όμιλος Fourlis έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια στη γειτονική χώρα, έχοντας αναλάβει την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της αλυσίδας Intersport. Ο όμιλος Fourlis στο τέλος του περασμένου Μαρτίου αριθμούσε στην Τουρκία 22 καταστήματα Intesport και δύο ακόμη της αλυσίδας The Athlete’s Foot. Τέλος, εμπορικής και παραγωγικής δραστηριότητα στη χώρα έχουν η Kleeman, η Αλουμίλ, η Sarantis, η Πλαστικά Κρήτης, η Καρέλιας, κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ